Modernizacja komputera - czy ma sens?

Witam, przedstawię swoją sytuację, jestem posiadaczem:

E8400@3Ghz

Asusa P5K-VM

2x2GB DDR2 CL5 Geil 800Mhz

Corsair VS450

EVGA 9800GTX+

Dysk to jakiś Seagate chyba, 250GB SATA2

Monitor Philips 190CW 19" 1440x900

I teraz do rzeczy, pada mi ram, jest do wymiany która mnie specjalnie nie urządza z racji faktu, że i tak uciekam na Haswella w okolicach grudnia a DDR2 tanie nie są, jak będę miał pecha to i 280zł mi przyjdzie zapłacić. Dysponuje kwotą 1500zł. Wpadłem więc na pomysł aby kupić już:

Asrock Z87 Extreme4

Intel Pentium G3430

Patriot DDR3 8GB 1333MHz CL9

Crucial SSD M4 128GB SATA3

Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)

I przełożyć swoją kartę tam, a w okolicach stycznia dokupić mocną kartę, zmienić G3430 na i5 4670k i zmienić monitor na fullhd. Ma to sens czy lepiej od razu kupić całość?

Jeśli ma to czy przejście z E8400 na G3430 odbije się jakimkolwiek skokiem wydajnościowym w grach? Pozdrawiam

Nie ma za bardzo sensu teraz kupować procesor a za 2-3 miesiące go zmieniać (według mnie lepiej poczekać a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze podzespoły).

Bardziej opłacalne by było kupienie jakiegoś Celerona (niestety jeszcze nie ma tych na 1150).

Czy obowiązkowo ma być Haswell?

Z obecną karta graficzną nie za duży.

Jeśli poczekałbym do grudnia to spokojnie miałbym na 4670k zamiast tego G3430 i wtedy miałbym komplet za wyjątkiem karty graficznej, taki zabieg podnosi opłacalność zakupu czy mimo wszystko lepiej kupić wszystko na raz?

Chodzi o to że nie ma sensu dwa razy kupować procesora.

Możesz kupić podzespoły bez karty (nie ma w tym nic nieopłacalnego).

Dodane 09.11.2013 (So) 16:38

Jaką kartę zamierzasz kupić?

Rozumiem, to dziękuje za pomoc

Ten Crucial M4 jest słabo dostępny (a jak jest to sporo kosztuje).

To przy okazji zapytam, jak kupować SSD to pod sam system czy mam też instalować na nim programy i gry, wpłynie to na ich wydajność?

Ciężko powiedzieć, albo 780Ti jak już wyjdą niereferencyjne modele albo 2x 770. Do przemyślenia

Dysk SSD na system i programy, jeśli nie masz dużej ilości gier to też można je zainstalować na SSD.

O jakiej pojemności dysku myślisz?

Czyli dolicz też zasilacz do wymiany.

O zasilaczu wiem doskonale. Cóż, 60-128GB, gier mam i tak za dużo żeby wszystkie zainstalować na SSD więc pewnie wybiorę taki który pomieści system i najczęściej używane aplikacje