Dzień dobry! Chciałbym wymienić podzespoły na lepsze szczególnie zależy mi na komfortowym graniu w Cyberpunka i głównie będzie używany też do innych gier a budżet to 4000zł więc prosiłbym o jakąś pomocną dłoń która wspomoże mnie w wyborze odpowiednich podzespołów:)
Czy może lepiej kupić nową jednostke?
Dzięki wielkie!
O wiele lepiej.
Na oko Ryzen 3600 + 1660TI/2060(Super), a reszta wedle uznania i w zalezności od cen w sklepie, który przyjmiesz za bazowy. Płyta, ram, budka iz asialcz zależy od tego co będzie w dobrej cenie tam.
Czekać może na RTX 3070? Mógłbyś proszę przygotować mi zestaw części do RTX 3070?
Ryzen 5 3600 + płyta na B550 + RAM 3600 MHz (16GB) to już 2000 PLN. Drugie tyle będzie kosztować nowy RTX. Bez dodatkowego 1000 PLN czarno to widzę.
Dodatkowe 1000zł się znajdzie najwyżej na raty wezmę. Mógłbym prosić o szczegółowe informacje dotyczące tego zestawu?
cpu: Ryzen 5 3600 lub 3600X (ostatnio są w podobnych cenach, brałbym wersję X)
mobo: Gigabyte B550 AORUS ELITE
ram: G.SKILL 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V albo G.SKILL 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Trident Z (te drugie mogą się lepiej kręcić, ale są droższe)
Pozostaje wybrać zasilacz (dla nowych RTXów celowałbym w coś powyżej 600W), dyski, obudowę, ewentualnie inne chłodzenie CPU.
Cała podstawka jest do wymiany. Praktycznie tylko dyski mogą zostać, jeżeli się nie pali poczekaj na nowe RTX3000
Ja sam poczekałbym na 3070 i wymieniłbym całą podstawkę, a to, co zostanie pewnie uda się sprzedać.
Może uda się dostać 2080 w fajnych pieniądzach jak zniknie problem z dostępnością serii 30xx. Jednym słowem zgadzam się Gajwer
A z używanych części by tylko trochę zupgradeować tego kompa to co najlepiej z niego wymienić (mówię tylko o korzystaniu z Cyberpunka) Procesor? jak tak to jaki będzie pasował do tej płyty? Dzięki wielkie za każdą odpowiedź!
Nic. Istnieje szansa , że uruchomisz na nim grę w minimalnych, jesteś na granicy lub nieco poniżej niej.
Mógłbyś kupić i7, najtańszą serii 2xxx lub 3xxx, ale grafika tez jest słaba, a po grafice przyjdzie czas na powolny RAM.
Moja rada: graj jak jest i odkładaj na wymianę sprzętu, modernizowanie 10 letniej platformy do najnowszych gier w wysokich detalach mija się z celem.
Gra z tego co widze ma dosyć niskie wymagania ale z tego wszystkiego tylko moj procesor nie pasuje do tych wymagan o ile dobrze mówie bo zbyt się nie znam na komputerach a po drugie nie chce grac w wysokich detalach chce tylko wymienic np procesor na jakas uzywke by Cyberpunk chodzil nawet na minimalnych ale w rozdziałce 1920x1080
Brakuje mu zapewne kilku procent, tych kilku procent brakuje też 1050TI, która jest słabsza od 780/R9 390. Czyt. albo wszystko, albo nic.