Modernizacja komputera

Witam!

Mam zamiar rozbudować mój komputrer, tylko za bardzo nie wiem jaki sprzęt wybrać…

Chciałbym rozbudowę zamknąć w kwocie 1000 zł, przy czym nie planuję wymieniać wszystkich komponentów (narazie).

Dysponuję obódową, DVD, dwoma dyskami twardymi (WD 160 GB ATA i WD 120 GB ATA), kartą graficzną pod PCI-E x16 i zasilaczem…

Do tego ostatnigo mam największe wątpliwości… Posiadam zasilacz marki Chieftec, lecz myślę, że może nie uciągnąć nowej płyty głównej…

Zasilacz ma model HPC-360-202-DF Rev: ATX2.0

Także dyski będę miał chyba problem podłączyć oba, ponieważ na większości płyt głównych, które oglądałem jest tylko jedno gniazdo ATA…

Co do płyty, planuję kupic z socketem AM2+ (zeby chodził procesor AMD Phenom x4. Zawsze trzymałem się firmy ASUS, ale nie mogę znaleźć odpowiedziego produktu (płyty są niezgodne z zasilaczem… :frowning: ). Planuję także minimum 2GB pamięci RAM DDR2.

Karty graficznej narazie nie planuję wymieniać.

Proszę o porady i ewentualnie jakieś zestawy płyt, procesorów i RAM…

I jeszcze jeśli można to jakiś względnie tani a dobry zasilacz :slight_smile:

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

PS: Mam jeszcze jedno pytanko… Czy po wymianie płyty głównej będę mógł używać dalej mojego systemu operacyjnego?? Posiadam Win XP home edition… Ale nie był nigdy rejestrowany (a wiem ze przy rejestracji podaje sie dane osobowe itp… ). Robiłem tylko aktywacje produktu przez internet…

Proponowałbym jednak coś pod Intela:

Abit Ip35 / Foxconn p35a-s

Intel Core 2 Duo E8200 / E2160

Patriot LLK 2x 1GB / Mushkin 2x 1GB / A-Data Vitesta 2x 1GB

Modecom Mc-400

Do tego możesz kupić nowy, szybki dysk: Seagate Es.2 320GB 32MB Cache

Jeżeli tak bardzo zależy Ci na Amd:

Asus m2n-e sli

Amd Athlon 5000+ x2

Patriot LLK 2x 1GB / Mushkin 2x 1GB / A-Data Vitesta 2x 1GB

Modecom Mc-400

Seagate Es.2 320GB 32MB Cache

Phenomów jak na razie się nie opłaca, procesory mogą pozostawić wiele do życzenia.

Lepiej abyś wymienił dysk, masz pewnie jakiś starszy i może on zamulać nowego kompa, problemu ze złączem Ata nie byłoby żadnego: są przejściówki z Sata na Ata.

A jaką płytę polecilibyscie do obsługi AMD phenom??

Może w przyszłości wady zostaną poprawione…

A co do Intela to nie chcę za żadne skarby… kuzynka i kolega mają intel core 2 duo i widziałem jak to chodzi… Mój AMD athlon 64 3000+ lepiej chodzi…

LoL ;D może mają procesor core 2 duo i 128MB Ram :P, a tak na poważnie to sam mam Dual Core i jestem zadowolony.

Co do kuzynki - złożona byle jak platforma wszystko wyjaśni. A co do phenoma… Błędy jego konstrukcji są tak wielkie, że nie ma dla niego ratunku. Co z tego, że naprawią podstawowe błędy, skoro i tak procesor będzie niewydajny?

No więc zostańmy przy AMD Athlon 64 x2…

Pozostaje tylko kwestia dysków, czy będą dobrze działały na przejściówkach o których wspomniał Marcin0392??

mam dyski z buforem 8MB Western Digitala… (nie pamiętam dokładnie modelu… ale są sprzed jakichś 4 lat…) a zasugerowany Seagate Es.2 320GB 32MB Cache jest nieco drogi…

Mógłbym np narazie zostać przy moich dyskach, a za jakiś czas po uzbieraniu pieniędzy mógłbym kupić nowy…

Na allegro oglądałem zestawy MoBo + CPU i znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item363993277_plyta_ati_hd3200_hdmi_dx10_athlon_x2_5000_.html

Na biedę ma wbudowaną kartę graficzną, chociaż myślę, że przydałaby się tylko w razie spalenia karty na PCI-Expres :stuck_out_tongue:

Chociaż myślę sobie czy czasami ta ATI nie jest lepsza od GeForce 7600 GT?? :stuck_out_tongue:

z tańszych, samsung f1 250gb :wink: ta integra nie jest mocniejsza od 7600gt :slight_smile: aczkolwiek płyta bardzo ciekawa :-).

Nie jest lepsza… Nie opłaca się tego zestawu:

Asus m2n-e sli / FOXCONN A690GM2MA-RS2H

Amd Athlon 5000+ x2

Do tego Patriot LLK 2x 1GB / Mushkin 2x 1GB / A-Data Vitesta 2x 1GB

Modecom Mc-400

i jeszcze spokojnie starczy na nowy dysk. :slight_smile:

Co powiecie o tym??

MoBo:

http://www.allegro.pl/item362760084_asu … i_f_v.html

CPU:

http://www.allegro.pl/item362044413_amd … 36m_y.html

RAM:

http://www.allegro.pl/item360196323_pat … amoc_.html

Zasilacz:

http://www.allegro.pl/item357437483_zas … abel_.html

HDD:

http://www.allegro.pl/item360797594_hdd … cache.html

Z kosztami przesyłek wyliczyłem 930 zł. Czy opłaca się ten sprzęt w takiej cenie??

Zestaw powiedzmy, że w miarę, ale ZASILACZ TO FEEL!! Zmień go czym prędzej na Modecom MC!

Tylko ta plyta nie ma zintegorwanej karty graficznej, więc albo dopłacasz do najtańszej albo bierzesz Foxconna (sprawdzona marka, polecam ją nie tylko ja).

W tej cenie bierzemy:

E2160,

Gigabyte GA-P31-DS3L,

Ram Crucial Ballistyx 2x1GB, lub Mushkin, lub Transcend AxeRam LUB Goodram PRO

Zasilacz MINIMUM Modecom MC 350W, to co podałeś to dziadostwo, polecam OCZ SXS 500W jak ci starczy budżetu.

Dysk - Maxtory nie są jakieś super fajne, może lepiej zainwestować w dysk od seagate’a?

Ten zestaw jest lepszy fabrycznie od tego co złożyłeś, procesor może ciutkę wolniejszy, ale możesz go pogonić do 3GHz, a wtedy zgnieciesz tego Athlona. Do tego Ramy są lepsze od twoich, choć droższe, ale lepsze do o/c (są na micronach). Ja bym brał najtańsze z tej czwórki.

Maxtor - Seagate - jedno i to samo.

Zasilacz wymień :slight_smile: Feel to badziwie, pewnie pomyliłeś się, chodzi o Modecom MC-400.

Nie mogę nigdzie znaleźć tego zasilacza który polecacie… Modecom MC… wszędzie gdzie jest modecom to jest feel…

Czy moglibyście podać jakiś link do sklepu bądź aukcji z tymże zasilaczem??

Co do procesora i płyty głównej to ja biorę pod uwagę TYLKO AMD (przyzwyczajenie… sentyment… :stuck_out_tongue: nie wiem :stuck_out_tongue: ale AMD :stuck_out_tongue: )

Największy dylemat mam teraz z pamięcią RAM…

A co do tej płytki komentowanej przez kolegę Alinek’a, to po co mi u diaska zintegrowana karta?? mam swoją na PCI - Expres i nie potrzebna mi zintegrowana… :slight_smile: i płyta także będzie ta co wybrałem (ASUS M2N-E SLI).

Pozostaje tylko kwestia Ram i HDD…

3 sekundy siedzenia przy Google

AMD nie bierz! !!

ten zasilacz oglądałem… tylko że to jest 350w…

podobno 350w to minimum, a ja mam swój chiefteca 360W, czyli po co wymieniać na gorszy??

a jeśli poradzono mi wymianę mojego to na pewno nie wezmę gorszego… w wypadku rozbudowy komputer o kartę graficzną 360 będzie na 100% za słaby…

osobiście nie mam przekonania do procesorów Intela… od zawsze robię na amd i chodzą świetnie… czyli procesor TYLKO amd…

Powiedzcie mi jeszcze tylko czy po wymianie tylu komponentów w moim PCecie będę mógł zainstalować MS Windows XP??? czy będę musiał kupować nowy??

Co powiecie na taki zasilacz??

http://allegro.pl/item369548098_zasilacz_chieftec_400w_gps_400_aa_101a_oem_wawa_fv.html

Nie wiesz co mówisz … bierz Intela, który jest o wiele bardziej wydajny od AMD :!:

dzwonisz powiesz że Ci płyta padła, dadzą Ci nowy klucz i po sprawie.

A co do zasilacza, to jak powiadasz, że masz chiefteca 360, to po co ci nowy zasilacz? Możesz go zostawić. To chieftec, a nie jakiś Feel (który ma pewnie mniej niż 300W realnej mocy), ale ja osobiście uważam mojego Modecoma MC za lepszy zasilacz od Chiefteca.