Modernizacja komputera

Mam 700zł do wydania na małą modernizację komputera:

Procesor, dysk, płyta i RAM jak na razie.Resztę dokupię później.

Procesor AMD ATHLON II X2 240 (odblokowywanie rdzeni)

Płyta główna ASROCK M3A785GMH

Pamięć RAM DDR3 GOODRAM - 1 GB / 1333

Dysk Twardy SAMSUNG HD503HI

Buda stara

Napęd stary, ew. loteria z allegro

Zasilacz Fortonik z podpisu, a do starego wróci Coduś, który o dziwo ciągle trzyma napięcia 8)

Western Digital

Green 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII

AsRock A785GMH/128M /AMD 785G,DDR2-1066,mATX/

AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz,2x1MB, 65W,BOX, AM3/

Kingston 1GB PC800 CL5

cena zestawu 719zł ,pod ddr3 za 700zł to zapomnij ,a między DDR2 a DDR3,róźnicy nie odczujesz.

:o czym różni się twój zestaw od podanego przeze mnie? Tym, że jest starszy technologicznie? Części podałem pod przyszłą rozbudowę zestawu,a ty mi proponujesz DDR2, zaznaczając przy tym:

Dysk wolę Sasmunga, jakoś mam do nich większe zaufanie niż do WD. Następnym razem radzę pomyśleć trochę przyszłościowo.

heh,róźnica ,starszy technologicznie(gdzie ? :smiley: ),dałem ci tą samą płyte dokładnie,ten sam chipset,tyle że płyta jest pod DDR2 ,co do dysku kwiestia gustu i własnych doświadczeń z dyskami,między ddr2 i ddr3 róźnicy w działaniu nie odczujesz ,a w cenie tak,na dodatek że masz na te części tylko 700zł,i nie pisz zbędnych niesmacznych komentarzy j/w ,chyba że będziesz miał racje a ja palne głupote :wink:

Wymieniam części, aby rozbudować zestaw w przyszłości. Obecnie na rynku mamy równowagę między pamięciami DDR2 a DDR3 - cenową rzecz jasna, lecz za pół roku ceny DDR2 polecą w górę, a DDR3 w dół(popyt/podaż - nie ma sensu się rozpisywać). Ty podałeś płytę z identycznymi parametrami z różnicą obsługi pamięci RAM. Platformę zmieniam co 2-3 lata. Biorąc zestaw na DDR3 nie skazuję się na konieczność wymiany płyty głównej chcąc wymienić kości(DDR3 są szybsze niż DDR2). W chwili obecnej Twój zestaw oczywiście ma sens, jednak należy iść z postępem i wykorzystywać nowsze technologie. Tak więc podtrzymuję to, co napisałem w poprzednim poście. Co do cen, najtańsze 1GB DDR2 ~75zł, DDR3 ~85zł.

aha ,no w sumie racje gadasz,chyba zestaw który sam podałeś jest najodpowiedniejszy w tej cenie :stuck_out_tongue: ,jak narazie ceny pamięci ddr3 nie spadają :confused: ,a szkoda bo bym se dokupił jeszcze 4 GB.