Witam, poraz kolejny zwracam się do Was z proźbą o wsparcie! Zawsze byłem zadowolony z polecanego mi tutaj sprzętu więc i tym razem proszę Was o radę.
Niedawno opublikowano wymagania sprzętowe do nowego wiedźmaka
Minimalne wymagania systemowe
Procesor: Intel CPU Core i5-2500K 3.3GHz lub AMD CPU Phenom II X4 940
Karta graficzna: Nvidia GPU GeForce GTX 660 lub AMD GPU Radeon HD 7870
Pamięć: 6GB RAM
System operacyjny: 64-bitowy Windows 7 lub 64-bitowy Windows 8 (8.1)
Direct X: 11
Dysk twardy: 40 GB wolnego miejsca
Rekomendowane wymagania systemowe
Procesor: Intel CPU Core i7 3770 3,4 GHz lub AMD CPU AMD FX-8350 4 GHz
Karta graficzna: Nvidia GPU GeForce GTX 770 lub AMD GPU Radeon R9 290
Pamięć: 8GB RAM
System operacyjny: 64-bitowy Windows 7 lub 64-bitowy Windows 8 (8.1)
Direct X: 11
Dysk twardy: 40 GB wolnego miejsca
Tutaj mój obecny sprzęt:
Nazwa płyty głównej ASRock P67 Pro3 (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Typ procesora QuadCore Intel Core i5-2500K, 3400 MHz (34 x 100)
Karta wideo NVIDIA GeForce GTX 460 (1 GB) (gigabyte)
Zasilacz: Basic Power 550 Plus (Zasilacz wolałbym wymienić, bo mam go od początku - wszystko inne już zmieniałem :D)
Pamięć: 2x4GB
Ogólnie chciałbym cieszyć się nowym wiedźminem w miarę dobrej jakości. I tutaj moje pytanie… Wymienić jakieś podzespoły? Podkręcać procek? Czy może zmienić cały zestaw? Mój budźet to tak około 3000zł, więc myślę, że jakieś tam pole do manewru jest. Obudowa od kompa też raczej do wymiany już się ciut sypie
Dzięki wielkie za odpowiedź! Rozumiem, że karta starczy na parę latek? Moja 460GTX jakoś super stara nie jest, ale widzę że nowej generacji nie uciągnie 970 Gigabyta nie będzie ciut lepsza? Jak kupywałem poprzednią to tej firmy mi właśnie radzono.
Z aktualnym prockiem nie będzie problemów? Może dokupić chłodzenie (miałem kiedyś mugena) i pobawić się w jakieś podkręcanie małe?
GTX 970 to jedna z najmocniejszych kart, będziesz mieć spokój na kilka lat. A procesor aż prosi się o to, aby go podkręcać - przecież to seria K, przeznaczona właśnie do tego. Nawet bez podkręcania można go podgonić do około 4 GHz, z lepszym chłodzeniem i pastą pewnie około 4.5
Bez podkręcania go podgonić? Będę musiał wgłębić się w temat. Chłodzenie obecnie jakie radzicie? Fajnie by było jakbym mógł zamontować je w domniemanym nowym procesorze kiedy wyjdzie nowa seria, ale nie jestem pewien czy będą te same lockety.
Jeszcze powróce na chwilę do karty graficznej… Nie lepiej będzie jak zamówie od Gigabyte? Ciut droższa, ale 3 wiatraczki i tak jakoś w opiniach bardziej polecana myślę.
każdy rodzaj pamięci wejdzie w zestawie bardzo dobra pasta ,kontakt z suportem i przysyłają darmowe zapinki w razie jak byś miał problem z zamontowaniem pod najnowszy socket