Modernizacja komputera

Witam, posiadam następujący zestaw:
płyta główna: Foxconn G31MX
procesor: Q6600
karta graficzna: Gtx 750 ti 2 GB od gigabyte
Ram: 2 x 2 GB DDR2
Dysk: SSD irdm 240 gb
Zasilacz: Corsair vs450

Ogolnie to komputer służy do przeglądania internetu, produkcji muzyki i gry w lola.
Dość mocno ogranicza mnie ram, ale jedyną opcją jaką widzę jest wymiana płyty, procesora i właśnie kości bo ddr2 to już relikt.
Tutaj moje pytanie, czy da się jakoś tanio to ulepszyć żeby było chociaż te 8(a najlepiej 16) gb ramu?
rozważałem takie opcje, i może ktoś z was jakoś się do tego odniesie i mi coś doradzi.
1opcja : Myślałem nad kupnem nowej płyty pod socket am4 i 16 gb ddr4 w 2 kościach, ale znowu widzę problem z wyborem procesora, bo nie chciałbym wydawać za dużo, fajne w tym jest to że kiedyś mógłbym kupić jakiś inny procek pod am4, jeśli by potaniał.
2 opcja : Mógłbym też kupić używaną płytę pod ddr 3 i jakiegoś intela tam włożyć, ale nie mam pojęcia czego szukać(może ktoś z was by mi polecił jakieś tanie płyty i procesory, których mam szukać) poza tym nie wiem jak na tym bym wyszedł cenowo. I czy nie lepiej dołożyć paru stów do nowej płyty, którą mogę kiedyś rozbudować.
3 opcja to kupno płyty głównej z chin (atermiter x79), serwerowego ramu ddr3 i xeona pod socket 2011, ale nie wiem czy taka płyta to dobry wybór, może ktoś z was ma jakiś zestaw pod to i coś może doradzić?
Budżet teoretycznie do 1000 zł, jednak fajnie by było się zmieścić w tych 4-5 stówkach, im mniej tym lepiej. Jednak jak będzie warto kupić coś droższego to też to rozważę.

Jestem otwarty na wasze sugestie i propozycje.
Z góry dziękuję za pomoc!!

8 tak, 16 nie - płyta ma dwa banki pamięci. I tylko jedno małe “ale”: znalezienie kości o pojemności 4GB DDR2, które obsłuży chipset inny niż AMD graniczy z cudem. Poza tym będą drogie.

Tak więc…

Ryzen 3 3100 + Gigabyte B450 DS3H + 16GB (2x8GB) 3200MHz. Jak poszukasz, w tysiącu się zmieścisz.

Zdecydowanie jak wyżej, różnica będzie kosmos. Kiedyś jeszcze karta graficzna i miód malina.

Rozumiem, zasilacz da radę na spokojnie z tym wszystkim ?

Tak, na luzie.

Zabytek… :slight_smile:
Szukałem specyfikacji procesora i zdaje się Q6600 faktycznie obsługiwał do 4GB RAM.
Być może wejdzie jakiś nowszy procesor na tej podstawce, czipset obsługuje nawet Quada 9400…9650, a te Quady do 8GB RAM. Ale to kwestia BIOS, nie wiem czy zaktualizowany do najnowszego i jakie procesory obsługuje (nie mogłem znaleźć strony producenta z opisem). Taki procesor to poniżej 100 złotych.

Procesor jest tak stary, że nawet płyta główna ze zintegrowanym procesorem typu Biostar A10N-8800 będzie 2x szybsza. Co nie oznacza, że szybka. Widywałem na alledrogo za 219 złotych, ale to wersja 6, z dużo głośniejszym chłodzeniem niż 6.1.

W cenie do 1000 złotych, albo lepiej 500 złotych, to najlepiej coś na współczesnych podzespołach, chyba że zależy na kompatybilności z Windows XP.
Najtaniej będzie jakąś płytę na B450 lub B550 (A520 też może być, ale nie obsługują podkręcania), są poniżej 300 złotych. Każda markowa będzie dobra, gdyby się czepiać można zwrócić uwagę na radiatory na sekcji zasilania.
Athlon 3000G będzie 3,5 razy szybszy, są po 250 złotych, chociaż trudności z dostępnością. Zdecydowanie warto dołożyć do Ryzena 3 3100, kosztuje poniżej 500 złotych i będzie z 8 razy szybszy od tego Quada.
Do tego RAM DDR4 3200MHz (250…300 złotych za 16GB) i całość zmieści się w 1000 złotych. Karta graficzna i dyski mogą na razie zostać.

W przypadku Intela jest i3‑10100F za niecałe 400 złotych, odrobinę słabszy od tego Ryzena 3. Wymaga płyty głównej z Socket 1200, lepiej sprawdzić na stronie producenta płyty czy obsługuje dany typ procesora.

Dobrze, że moje Q6600 o tym nie wiedziały :wink:
Ilość obsługiwanej pamięci zależała od chipsetu. No i budowy płyty głównej.

Ale to tak na marginesie. Brać Ryśka i nie oglądać się za siebie :blush: