Modernizacja pod i5-8600K

Hej,

wybrałem procesor i5-8600K (z powodu siły jednego rdzenia, głównie gry: SC2, CS: GO, LoL), teraz wybór pod niego płyty głównej, najchętniej najtańszej (ale z O.C.), wybór chyba pada na:
GIGABYTE Z390 GAMING X
lub
ASUS PRIME Z370-P ATX 1151

oraz RAM do tej płyty (też lepiej tańszy, 1600 Mhz nie mogę ze starego set-up’u z tego co czytam):
Pamięć RAM Patriot Viper 4 2x4GB DDR4 3000MHz)
lub
Pamięć RAM ADATA XPG DDR4 1x 8GB 3000Mhz CL16
lub
G.SKILL DDR4 AEGIS 8GB 3000MHz CL16

__
Co już mam:
2047MB NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB (MSI)
111GB OCZ-VECTOR180 (SSD)
CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 SPC144

1. Powiedzcie proszę czy można coś efektywniej kosztowo zrobić?

2. Czy wiecie czy wszystko będzie kompatybilne?

3. Czy mogę wykorzystać do tej płyty:
    OCZ zasilacz CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular

Na stronie producenta nie mogę się doszukać: https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z390-GAMING-X-rev-10#kf
może zasilacz jest wbudowany?

Mam otwarte 50 zakładek i głowa mi już paruje, więc mówcie plz wszystko co myślicie o tym zestawie

1. Wybór jeszcze innej płyty głównej:
    https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z370-aorus-gaming-k3-978728/

Oraz innego RAM:

1. Wiemy, będzie.
  2. Możesz, całkiem spoko, wystarczający zasilacz.

józeek,

te gry chodzą na 1-3 rdzeniach (są stare i taki mają silnik). Czytałem, że dla CS:GO jak ustawisz więcej niż 3 rdzenie (ręcznie) to będzie chodzić gorzej (bo nie tak została stworzona gra):

LoL:
Jeden rdzeń - odp. supportu:
http://forums.na.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=3047664

SC2:
temat na reddit, ale wszyscy zgadzają się, że używa głownie 1 core:

Dlatego dla tych gier liczy się bardziej moc pojedynczego rdzenia a nie większa ich ilość.

Zgadza się co do wykorzystania procesora przez te gry. Co do głównego wątku to wszystkie odpowiedzi masz wrzucone ode mnie wczoraj.

(wpis wycofany przez autora, zostanie automatycznie usunięty za 24 godziny, chyba że zostanie oflagowany)

józeek,

najwyraźniej nie grałeś 4v4 w SC2 na najwyższych detalach i nie wiesz, wybacz, o czym mówisz.

Szkoda mi się produkować zwłaszcza że cenzura dała o sobie znać.

Prócz polemiki z trollem to szukasz rozwiązania?

panicgaming,

bardzo Ci dziękuję za pomoc i wskazanie płyty (GIGABYTE Z370 AOURUS K3) tańszej o ~150 zł - na nią się zdecydowałem. Poza tym kupiłem:

Pamięć RAM ADATA XPG DDR4 1x 8GB 3000Mhz CL16
i5-8600K
(wszystkie 3 przedmioty w 3 różnych sklepach zaoszczędzając dodatkowo ~120 zł)

i razem z:
2047MB NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB (MSI)
111GB OCZ-VECTOR180 (SSD)
CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 SPC144
OCZ zasilacz CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular

stworzyło to zestaw który śmiga (a widzę poprawę nawet w działaniu Outlooka (lol?) - miałem i7-3770, SC2 na pełnych delatach / dwa monitory podczas gry w LoL/CS:GO i jeszcze nie miałem czasu stestować wszystkiego

Inna sprawa, że walczyłem z ustawianiem systemu ~10h przez 3 dni (problemy z czytaniem instalacji Windowsa z USB i starą wersją Windowsa, potem ustawianie systemu, który ostatecznie przestał działać [błąd z Context menu zawieszającym explorera] -> format na nowo i ustawianie od nowa wszystkeigo w systemie, w końcu od wczoraj wszystko działa). Zostałem wymęczony przez te problemy.

No to super, przygotowując się do kolejnego ulepszenia pamiętaj, że 2ga kość pamięci RAM da pewnego kopa zarówno w systemie jak i grach, więc od tego by zacząć. Cieszę się, że pomogłem :grin:

hehe właśnie dziś zamówiłęm drugą kość 8GB, bo jednak otwarcie większej liczby zakładek przeglądarki dusi mi płynność czasem

Jak chcesz coś z możliwością OC i przyzwoitą sekcją zasilania, wybierz Asrock Z370 Extreme 4.