Cześć, sytuacja wygląda następująco, posiadam stary już PC który potrzebuję tymczasowo używać w pomieszczeniu technicznym do podstawowych zadań jak odbieranie poczty @, przeglądania www itd. Niestety coś zostało uszkodzone bo nie działa. Chcę kupić „po kosztach” części i go uruchomić wykorzystując pozostałe działające części. A wiec aktualnie w PC znajdują się:
- AMD Athlon X2 chyba 5400+
- płyta MSI K9N (chyba uszkodzona) Specification K9N SLI | MSI Global - The Leading Brand in High-end Gaming & Professional Creation
- Chłodzenie Silentium:
- zasilacz SilentiumPC Vero L1 Vero L1 500W 80Plus : SilentiumPC
-grafika GIGABYTE GV-NX85T256H GV-NX85T256H Prezentacja | Karty graficzne - GIGABYTE Poland
To tak z grubsza. Znalazłem ofertę z procesorem AMD Athlon X2 6000+ na socket AM2 (mod. ADX6000IAA6CZ) oraz płytę główną Gigabyte GA-MA69GM-S2H https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma69gm-s2h_10#kf w bardzo dobrym stanie (tak wynika ze zdjęć).
Doradźcie czy warto w to wchodzić? Radiator ma mocowanie na AM2, chciałem maksymalnie wykorzystać stare podzespoły. W planach mam też zmianę RAMU o max (płyta Gigabyte obsługuje 16GB RAM): Reasumując, co chcę zmienić: - Procesor i płyta główna (może macie inne propozycje?)
- RAM, co polecacie żeby łącznie było np 16GB
- Jak uruchomię PC chciałbym dołożyć jakąś używaną ale mocną kartę grafiki najlepiej Nvidia do 200zł (chyba w tych pieniądzach kupię coś lepszego niż aktualnie mam)
- Nie wiem co do sprawności zasilacza, co o nim sądzicie, uciągnie planowane zmiany podzespołów?
Aktualnie nie mam w planach kupować czegoś nowego, dzięki za odpowiedzi i rady.