Mam Win7, na partycji C, która ma 14GB (jest ona po Win XP, tam bez problemu wystarczała).
Mam problem z dostępnością miejsca. Usunąłem już wszystkie niepotrzebne programy. System czyszczę regularnie jednak coraz bardziej i częściej brakuje mi miejsca.
Czy jest jakaś możliwość ujęcia z innej partycji miejsca i dołożenie do C ale oczywiście bez UTRATY JAKICHKOLWIEK danych? Mam ważne dane i nie chcę przeinstalowywać systemu.
Oczywiście przed zmianą rozmiaru partycji zdefragmentuj partycje które masz zamiar modyfikować oraz nie zaszkodzi zrobić backup danych. Tak na wszelki wypadek.
Ostatnio własnie zrobił się burdel z tymi partycjami po dokupieniu nowego dysku 1TB. Zastanawiam się również czy nie lepiej połączyć je w RAID wtedy miałbym pewność, że dane będą bezpieczne.
Bezpośrednio z partycji będącej za systemową nie przeniesiesz miejsca ponieważ jest to partycja rozszerzona podzielona na dyski logiczne.
Jedyne sensowne rozwiązanie to przeniesienie danych z partycji E, F i G, usunięcie partycji rozszerzonej, a nastepnie powiększenie partycji z systemem.
Ogólnie masz bardzo dziwnie podzielone dyski na partycje. Nie wiem na co ci aż tyle tak małych partycji.
Jesteś pewien że można w ten sposób “przesunąć” miejsce z partycji logicznej na podstawową? Bo ja jakoś nie pamiętam aby to było możliwe w taki sposób.
Jak dla mnie to to od razu źle zrobiłeś, dysk 1 widać, że masz dużo większy niż pozostałe a więc niedawno kupiony (czytaj: nowszy, szybszy, większy).
Od razu trzeba było zrobić na nim partycję choćby 100GB i z małego dysku przenieść partycję C na tą z dużego dysku.
A nie bawić się na małym-wolnym dysku z miejscem. Niedawno walczyłem z podobnym problemem u znajomych którzy na dysku 500GB mieli na C tylko 20GB wolnego
Tylko że jeszcze na przeszkodzie stoi partycja rozszerzona.
Musisz zmniejszyć partycję E (z lewej strony), następnie zmniejszyć partycję rozszerzoną. Można to zrobić za pomocą Gparted (te operacje są ryzykowne, robisz to na własną odpowiedzialność).
bez problemu można “odjąć” z “E” część wolnego miejsca i dodać owe do systemowej (Przed chwilą sprawdziłem u siebie) oczywiście bez użycia systemowego urz. do zmiany partycji, a za pomocą EPM
Mam zainstalowany Easeus Partition Master zaproponowany. Może nie najnowszy ale raczej z tymi samymi funkcjami. Mianowicie ten program nie ma w nim widoku na partycje rozszerzone tylko są podstawowe i logiczne. Może jest to ułatwienie pomijając tą rozszerzoną w operacjach. I w takim ukladzie można zacząć od resice move na partycji z alkoholem naprzykład zmniejszając o 10 GB jak to było zapropnowane z ustawieniem nieprzydzielonego między partycją systemową a tą z alkoholem i dać ok zapisz Apply i zobaczyć czy będzie możliwość powiększenia systemowej czy po restarcie do późniejszych dalszych działań. Oczywiście przed operacjami zrobić kopie danych jak to było napisane i defragmentację koniecznie ze wzlędu że jedna z operacji będzie zmniejszenie jednej partycji. I robi każdy na własną odpowiedzialność ze wzldędu na możliwe ryzyko z takimi operacjami. A jak użyje się programu z widokiem partycji rozszerzonej to kolega falcon89 opisał działania. A kolega stranger 004 , jakby potwierdza to co opisałem że to się od razu zmniejsza i powiększa nie ważne czy z partycji logicznej wchodzącej w skład rozszerzoną na podstawową .
Panowie - nie wiem czy próbowaliście “organoleptycznie” sprawdzać, czy tylko opieracie się na opisach? bo akurat mam podobny rozkład partycji jak autor tematu (partycja podstawowa (system) oraz rozszerzona (podzielona na 3) i bez problemu da się “ukroić” kawałek z partycji znajdującej się za systemową (ta “krojona” to właśnie jedna częsć rozszerzonej, podzielonej na 3 - co razem z systemową daję łącznie 4 partycje) i tą “wykrojoną” część dodać do C.
Aha! operuję na EPM ver. 8.0.1. Profesional edition.