Modyfikacja partycji bez utraty danych

Witam,

Mam Win7, na partycji C, która ma 14GB (jest ona po Win XP, tam bez problemu wystarczała).

Mam problem z dostępnością miejsca. Usunąłem już wszystkie niepotrzebne programy. System czyszczę regularnie jednak coraz bardziej i częściej brakuje mi miejsca.

Czy jest jakaś możliwość ujęcia z innej partycji miejsca i dołożenie do C ale oczywiście bez UTRATY JAKICHKOLWIEK danych? Mam ważne dane i nie chcę przeinstalowywać systemu.

Proszę o pomoc.

Pokaż screena z zarządzania dyskami (żeby dodać do C musisz mieć nieprzydzielone miejsce bezpośrednio za tą partycją).

Cześć

Zmniejsz partycję będącą bezpośrednio za systemową i wolne miejsce dodaj do partycji z systemem.

Do tego celu możesz wykorzystać np. program EASEUS Partition Master

Oczywiście przed zmianą rozmiaru partycji zdefragmentuj partycje które masz zamiar modyfikować oraz nie zaszkodzi zrobić backup danych. Tak na wszelki wypadek.

Dziękuję za odpowiedzi.

Zamieszczam screena:

dyski.png

Ostatnio własnie zrobił się burdel z tymi partycjami po dokupieniu nowego dysku 1TB. Zastanawiam się również czy nie lepiej połączyć je w RAID wtedy miałbym pewność, że dane będą bezpieczne.

Zmiejszyć z “przodu” partycję z Alcoholem o jakieś 10GB a następnie dodać tą 10-tkę do partycji c

Cześć

Bezpośrednio z partycji będącej za systemową nie przeniesiesz miejsca ponieważ jest to partycja rozszerzona podzielona na dyski logiczne.

Jedyne sensowne rozwiązanie to przeniesienie danych z partycji E, F i G, usunięcie partycji rozszerzonej, a nastepnie powiększenie partycji z systemem.

Ogólnie masz bardzo dziwnie podzielone dyski na partycje. Nie wiem na co ci aż tyle tak małych partycji.

Jesteś pewien że można w ten sposób “przesunąć” miejsce z partycji logicznej na podstawową? Bo ja jakoś nie pamiętam aby to było możliwe w taki sposób.

Witam !

Jak dla mnie to to od razu źle zrobiłeś, dysk 1 widać, że masz dużo większy niż pozostałe a więc niedawno kupiony (czytaj: nowszy, szybszy, większy).

Od razu trzeba było zrobić na nim partycję choćby 100GB i z małego dysku przenieść partycję C na tą z dużego dysku.

A nie bawić się na małym-wolnym dysku z miejscem. Niedawno walczyłem z podobnym problemem u znajomych którzy na dysku 500GB mieli na C tylko 20GB wolnego :slight_smile:

Jak coś to pisz na gg:445045. J.H.

Jakoś nigdy nie miałem z tym problemów :slight_smile:

Zresztą… napisałeś

• o to samo mi chodziło (partycja z Alcoholem = partycja znajdująca się bezpośrednio za systemową)

Tylko że jeszcze na przeszkodzie stoi partycja rozszerzona.

Musisz zmniejszyć partycję E (z lewej strony), następnie zmniejszyć partycję rozszerzoną. Można to zrobić za pomocą Gparted (te operacje są ryzykowne, robisz to na własną odpowiedzialność).

Ciekaw jestem gdzie?

bez problemu można “odjąć” z “E” część wolnego miejsca i dodać owe do systemowej (Przed chwilą sprawdziłem u siebie) oczywiście bez użycia systemowego urz. do zmiany partycji, a za pomocą EPM

Cześć

stranger 004 owszem napisałem aby zmniejszyć partycję bezpośrednio za systemową ale nie wiedziałem wówczas że jest to partycja rozszerzona.

W takim przypadku takie proste rozwiązanie z góry odpada. Można zrobić np. tak jak proponuje falcon89

Mam zainstalowany Easeus Partition Master zaproponowany. Może nie najnowszy ale raczej z tymi samymi funkcjami. Mianowicie ten program nie ma w nim widoku na partycje rozszerzone tylko są podstawowe i logiczne. Może jest to ułatwienie pomijając tą rozszerzoną w operacjach. I w takim ukladzie można zacząć od resice move na partycji z alkoholem naprzykład zmniejszając o 10 GB jak to było zapropnowane z ustawieniem nieprzydzielonego między partycją systemową a tą z alkoholem i dać ok zapisz Apply i zobaczyć czy będzie możliwość powiększenia systemowej czy po restarcie do późniejszych dalszych działań. Oczywiście przed operacjami zrobić kopie danych jak to było napisane i defragmentację koniecznie ze wzlędu że jedna z operacji będzie zmniejszenie jednej partycji. I robi każdy na własną odpowiedzialność ze wzldędu na możliwe ryzyko z takimi operacjami. A jak użyje się programu z widokiem partycji rozszerzonej to kolega falcon89 opisał działania. A kolega stranger 004 , jakby potwierdza to co opisałem że to się od razu zmniejsza i powiększa nie ważne czy z partycji logicznej wchodzącej w skład rozszerzoną na podstawową .

Panowie - nie wiem czy próbowaliście “organoleptycznie” sprawdzać, czy tylko opieracie się na opisach? bo akurat mam podobny rozkład partycji jak autor tematu (partycja podstawowa (system) oraz rozszerzona (podzielona na 3) i bez problemu da się “ukroić” kawałek z partycji znajdującej się za systemową (ta “krojona” to właśnie jedna częsć rozszerzonej, podzielonej na 3 - co razem z systemową daję łącznie 4 partycje) i tą “wykrojoną” część dodać do C.

Aha! operuję na EPM ver. 8.0.1. Profesional edition.