Modyfikacje wyglądu i ułożenia forum


(Jacek4565) #1

cześć, nie mam już problemów z instalacją modów, natomiast mam jeszcze pytań :wink:

  1. Styl prosliver, jest w nim wszystko ok, ale forum ma mieć bardziej dynamiczny wygląd. Chciałbym w tym stylu zmienić kolor, tz. czy mogę w jakiś sposób edytować poszczególne elementy w photoshopie? Znalazłem w folderze tego stylu grafiki, jednak nie o te elementy mi chodziło. Chciałbym zmienić np. kolor obramowania kategorii, jest on standardowo niebieski, na forum.dobreprogramy.pl jest on zielony.

  2. Standardowo, kategorie forum są rozciągnięte, od począku do końca tak jak zielony(jasno i ciemno) element na tym obrazku:

Bez-nazwy-1.jpg

Natomiast mi chodzi o taki efekt.

Bez-nazwy-2.jpg

jak zmienić rozmiar forów i kategorii własnie tak jak na powyższym obrazku? I jak mogę tam wstawić moje mody(top five - mod wyświetlający 5 najbardziej aktywnych userów)

  1. Chciałby jeszcze zrobić miejsce na reklamy (zaraz pod modem top five) gdzie będą mogły się wyświetlać banery reklamowe flash. najprawdopodobniej będę musiał grzebać w divach, ale niestety tylko tyle wiem. I jeszcze, jak mogę dodać reklamy pod modłami Portalu, w miejsca np. zegarka, kalendarza, może wystarczy po prostu zmienić kod kalendarza na kod wyświetlający baner? Tylko jak to zrobić?

Z góry bardzo dziękuję.


(Mathew) #2
  1. Poszukaj w źródle strony określony div, który chcesz zmienić, przejdź do pliku style.css i tam działaj.

  2. Możesz zwężyć w style.css obecny div i dodać drugi mniejszy z float: left i odpowiednimi wartościami.

  3. Też musisz pogrzebać w divach.


(Jacek4565) #3

Szukałem w style .css, jednak nie sposób się tam połapać, nie wiem, którą tabele edytuję skoro są podpisane "table1", "table 2", "table3" itd. Jednak, używam google chrome, i jest takak opcaj "zbadaj element" klikam prawym na ramkę kategorii i wybieram "zbadaj element" wysuwa mi się ramka, w której mam kod strony, jesli najade na odpowiednią lnijke kodu, chrome podświetla mi element, którego ona dotyczy. są tam informacje o kolorze, jednak nie moge go w taki sposób edytować, a najprawdopodobniej kolor tabeli jest zdefiniowany w inym pliku, bo ma go w style.css...


(arlid) #4

Jacked , co do edycji plików css to tak:

Nie pamiętam dokładnie i nie wiem jaki masz styl, bo piszę z głowy, ale (na przykładzie prosilver) w plikach common.css i bodajże content.css napisana jest struktura elementów i ich ogólny wygląd, w tym rozmiary itd., natomiast wszelkie koloru linków, tła itd. znajdują się w pliku colors.css. Wszystkie te pliki znajdują się w katalogu theme jak się nie mylę. Pamiętaj, by po każdym wgraniu zmian, wyczyść pamięć podręczną tutaj: PA ->Style->Motywy (po lewej stronie) ->Odśwież.

Co do układu elementów musisz edytować pliki .php znajdujące się w folderze "template". Po zmianach również wyczyszczasz tak jak w przypadku CSS, lecz wybierasz "Szablon" zamiast "Motywy". :wink:

PS: Wybacz, przeoczyłem, ze korzystasz z prosilver.


(Jacek4565) #5

OK, dzięki narzędziu od google wygląd forum dopasowałem, ale dalej nie wiem, jak skurczyć tą ramkę, szukałem atrybutów height i weight, jednak nic nie znalazłem....


(arlid) #6

Sprawdź te trzy piliki css w poszukiwaniu klasy .forabg (jeżeli się nie mylę). Może zdarzyć się tak, z e nie ma danego selektora, więc dopisz go sam.