Mój komputer nie widzi napędu CD


(Tycyan) #1

Od kilku dni mam problem z napędem CD. Otóż Mój Komputer poprostu nie widzi stacji dysków CD. Jeśli włoże do napędu płytę cd-r brak jakiejkolwiek reakcji systemu. Co ciekawe w menadżerze urządzeń widać stacje. Zajrzałem także to Zarządzania komputerem --> Podgląd zdarzeń (system). Przy źródle "cdrom" występuje błąd o treści "W urządzeniu \Device\CdRom0 wystąpił zły blok."

Restart nic nie daje. Napędy nie są wykrywane przez system.

Mam złe przypuszczenia, że napęd szlak trafił. Czy da się to jeszcze nareperować? Proszę o wskazówki za które z góry dziękuje.


(Frog) #2

http://forum.cdrinfo.pl/ogolnie-o-dvd/4 ... post328459


(Isiek7) #3

Zacznijmi od tego szlak nie trafil twojego napedu .

zobacz czy to pomoze -> Moj komputer->Byle jaka partycja-> i na tej partycji np. d kliknij prawym przyciskiem myszy ->Sprzet-> Twoja stacja np.G-> Wlasciwosci ->i tam gdzie pisze stam urzadenia p-rzesun na wlacz . POMOGLO???


(JNJN) #4

A bios przy starcie widzi napędy prawidłowo.

A system też je widzi.

Sprawdź taśmę sygnałową i wtyczki zasilające i ustawienia napędów.

Zobacz wpisy w rejestrze - system XP.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic ... 8960#48960


(Tycyan) #5

JN2N

dzięki za linka, wykonałem każde z tych poleceń i dalej klapa.

usunięcie i ponowne zainstalować napędu w menadżerze, zainstalowanie ASPI, koniec końców usunięcie wpisu Lowerfilters (Upperfilters nie było) z rejestru nic nie zmieniło. W związku z tym nadal nie widać napędu na moim komputerze mimo, iż własciwości stacji w menadżerze urządzeń zawierają treść - to urządzenie działa poprawnie, jednak wskazuje lokalizacja 0.

Proszę o kolejne wskazówki w miarę Waszej wiedzy.


(Crack32) #6

Nie napisałeś, czy BIOS widzi je prawodłowo. Dobrze ustawiłeś zworki?


(Tycyan) #7

Problem z napędem powraca jak bumerang. Przez pewien czas mialem spokój z cd-romem, aż tu ostatnio ponownie zniknął Smuteczek

Zastosowałem się do wszystkich wskazówek z tego tematu, ale mój komputer nie widzi napędu CD.

W Biosie CD-Rom ustawiony jest na Primary Master

w boot CD Rom Drive na pierwszym miejscu.

Macie jeszcze jakieś pomysły, czy cd rom nadaje sie do wyoutowania?

dzięki za wskazówki

pozdrawiam


(JNJN) #8

Wymień taśmę sygnałową na nową dla CD.

Dysk I kanał IDE, zworka Master - najlepiej sam na taśmie.

CD daj na II kanał IDE jako Master lub Slave.

W biosie dyski i napędy ustaw na auto/enabled,bootowanie jako pierwsze ustaw z HDD-0 i zapisz bios Save.

Bios przy starcie musi widzieć CDROM prawidłowo.

Jak problem dalej sprawdź CD na innym kompie może uszkodzony.