Witam. Na początku chciałbym zaznaczyć, że temat jest bardzo trafny, ponieważ po każdym ponownym odpaleniu komputera co raz trudniej przywrócić mój monitor do działającego stanu. Może od początku. Problem wziął się znikąd. Pewnego razu włączyłem komputer i nagle - jakieś piski i szare “fale”. Wyglądają one jak te na telewizorze, kiedy np. kanał nie odbiera, tylko jest ich może z 15, cieńsze i grubsze, występujące w pewnych odstępach. Przy każdej zmianie klatki (jak się komputer odpala to są te napisy), to przy każdej nowej “klatce” z nowymi napisami, byłem w stanie zobaczyć przez pół sekundy te napisy za falami. Falom towarzyszy taki chrypki pisk. Po kilku resetach i ponownych włączeniach komputera (tymi przyciskami w obudowie komputera) monitor “ogarniał się” i wszystko było normalnie (z wyjątkiem cichego pisku który ustawał po pokazaniu się pulpitu). Po każdym ponownym włączeniu komputera monitor ten coraz trudniej odpalić. To już jest czwarte włączenie po “zepsuciu” i musiałem włączać i wyłączać komputer około 8 minut. Z początku nie widać nic, tylko te szare fale na czarnym tle pojawiające się co kilka sekund. Po 5 minutach w końcu za tymi falami pokazują się napisy na pół sekundy i po kilku następnych minutach monitor zaczyna działać (wydając ten bardzo cichy pisk, to coś jak ultradźwięki tylko że jeszcze słyszalne dla ludzkiego ucha. ustaje on po pokazaniu się pulpitu). Podczas pracy, np. teraz, na niektórych kolorach można zauważyć grube, jasne linie poruszające się z góry na dół, jednak generalnie nie jest to widoczne. Mój monitor to bodajże 7 letni Acer, plazmowy, chyba 19 cali. Nie mam pojecia czy jest LCD czy coś. Możliwe, że to wina karty graficznej, ale odgłosy dobiegają z monitora. Pytajcie o co tylko chcecie, będe zaglądał do tego tematu co godzinkę, bardzo zależy mi na jeszcze dzisiejszym zdiagnozowaniu problemu, bo nie jestem pewien czy uda mi się ten monitor w ogóle odpalić nastepnym razem ha
PS. kiedy odchodzę sprzed komputera na dłuższy czas (np. na 2 godziny) nie wyłączając monitora, to nawet po wygaśnięciu fale wracają i musze resetować komputer i powtarzać cykl włączania i wyłączania, aż do skutku. Pojawienie się fal w trakcie robienia czegoś na komputerze jeszcze mi się nie przydarzyło.
Bardzo proszę o pomoc i za każdą odpowiedź z góry dziękuję.