Witam to mój pierwszy ale ważny temat. Kupiłem laptopa poleasingowego Lenowo thinpad z win 7 x64 w grudniu 2015, tak 2015 i do tej pory system był oryginalny. Mam naklejkę pod akumulatorem, ja robiłem aktywację ale pamiętam że za pierwszym razem miałem błąd podczas weryfikacji klucza. Dodam jeszcze że wymieniłem w nim kilka podzespołów tzn RAM, i dysk na SSD i w miejsce na DVD włożyłem drugi dysk.
Wszystko było aktualizowane przez ten czas no może ostatnio nie wgrałem kilku aktualizacji w tym jedna bezpośrednio od Lenovo i jedna od Intela i dziś nagle dostaję komunikat że mój system jest nieoryginalny i mam przycisk w okienku do strony:
https://www.microsoft.com/genuine/validate/DownloadValidationSupport.aspx?displaylang=pl&sGuid=280ae258-d77a-4ed8-8f2e-90571ac080b0&OSV=6.1.7601.2.00010100.1.0.048.09.1045&LS=3&LegitCheckError=C004C4A2&GenuineInfo=C004F200&Channel=1&ErrCode=C004F200
mam kilka pytań:
wydaje mi się że ten link jest fałszywy chociaż domena się zgadza ale nie ma kłódki bezpieczeństwa w Firefoxie, na tej stronie jest dużo linków do jednej i tej samej strony Microsoftu a nazwy na tych linka sugerują coś innego.
Po trzecie musiałbym opuścić gardę bezpieczeństwa (pobrać i wykonać skrypt). Może się mylę ale MS powinien wiedzieć jak sprawdzać aktualizacje bez takich zabiegów
Czyli czy mój system jest zainfekowany czy w/w link jest prawdziwy?
logi:
FRST.txt (108,3 KB)
Addition.txt (41,7 KB)
proszę pilnie bo mam informację z systemu że dziś muszę dokonać weryfikacji