od pewnego czasu otrzymuję maile, które wyglądają na wysłane z mojej skrzynki (taki sam adresat i nadawca), chociaż nie rozsyłam spamu. Są to np. spreparowane ogłoszenia o pracy “dla Europejczyków”… Proszę znawców tematu o pomoc, z góry dziękuję.
Logów nie sprawdzam, bo się na tym nie znam, ale takimi mailami nie należy się przejmować. To jest zwykły spam. Wysłanie maila, który będzie miał wpisany dowolny adres w pozycji “od” (na przykład taki sam jak “do”) to żaden problem.
dzięki za radę, nawet zapomniałem, że mam ten program już zainstalowany :oops: Przeskanuję nim system, może coś znajdzie…
etam,
nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem - ja wiem, że technicznie wysłać takiego maila to nie problem. Problem w tym, że to nie ja wysyłam i podejrzewam, że mam jakiegoś nieproszonego gościa w systemie. Dlatego piszę tu, żeby fachowcy pomogli go “search and destroy”…
W logach OTL nie widać niczego podejrzanego, lecz żeby się upewnić czy naprawdę nie ma tu w ogóle infekcji, to potrzebuję dodatkowego raportu pod katem rootkitów.
[*:wk7eteel]Pobierz GMER z jednego z tych linków: Główny mirror
Jak pisałem nie przejmuj się. SPAMER podał po prostu ciebie jako nadawcę, dlatego ty widzisz że wysyłasz je sam od siebie.
Można bowiem bez problemu podrobić pole “od” e-maila, jak napisał etam. Te maile nie wychodzą z twojego kompa jak również nigdzie nic takiego nie rozsyłasz. Nie masz też żadnego gościa w systemie.