Moja strona a wygląd


(Filipsko) #1

Otóż robię swoją stronę o niczym :stuck_out_tongue: (takie hobby) i mam tam dwie wersje kolorystyczne. Czy da się to zrobić jakoś (być może za pomocą css) żeby to nie były dwie oddzielne zawartości i pliki, tylko wspólne (a inne pliki tła i przycisków)? Adres tej mojej stronki to www.filipsko.republika.pl

___

Jeśli nie będzie można tego jakoś łatwo zrobić to która wersja kolorystyczna jest ładniejsza ;-p


(system) #2

wszystko da się zrobić, wystarczy chcieć :stuck_out_tongue:

a co do design’u to masakra!! lepiej na razie skorzystaj z jakiegoś darmowego szablony :stuck_out_tongue:


(adam9870) #3

Poczytaj o zmianie skórek:

http://webmark.shost.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=2609

:wink:

Na forum był podobny temat. Skorzystaj z wyszukiwarki to pewnie znajdziesz go. O ile dobrze pamiętam to lisek podawał tam przykład :?


(Filipsko) #4

Dzięki za pocieszenie.

Co powiesz na design strony mojego znajomego? http://www.strefa_q.republika.pl

Tu chyba potrzebna jest obsługa skryptów PHP ? Bo jak tak to chyba darmowe konto na republice ich nie obsługuje…


(system) #5

…koledze też poleć skorzystanie na razie z darmowych szablonów… :smiley:


(adam9870) #6

No chyba tak :?

Polecam poszukanie jakiegoś lepszego serwerka. :mrgreen:

Darmowe/Płatne Serwery, Webhosting +Kurs Google:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=21033


(Filipsko) #7

Ok, Dzięki.

Tylko szkoda że nie opisuje dokładnie rodzaju reklam, bo baner na środku strony byłby niestosowny, jak to było w przypadku cba.pl

Ja chcę robić stronę bez szablonów, i zawsze mogłobyć gorzej.


(system) #8

jest wiele hostów bez reklam

60free.ovh.org


(Crack32) #9

Ja bym raczej powiedział, że edytory graficzne są prymitywne. Ale design niestety kiepski. To nie jest najlepszy pomysł, korzystanie z tylu ramek w taki sposób. Czcionka jest trochę za duża.


(adam9870) #10

Jeżeli nie lubisz edytorów graficznych to poprostu z nich nie korzystaj. Ktoś Cie trzyma przy nich :?

Dla początkujących edytory graficzne są dobre. Przecież nie każdy kto chce zrobić stronkę uczy się HTML-a i pisze strone w notatniku. Zazwyczaj wybierają edytory graficzne i dopiero może potem (gdy chcą poszeżyć swoje umiejętności) uczą się HTML-a (i innych języków).

Wielkość czcionki w każdym, bądź prawie każdym edytorze można edytować przez tryb graficzny.

A jeżeli nie pasuje w trybie graficznym to przecież bardziej zaawansowani mogą w HTML-u bądź przy pomocy styli CSS “ręcznie” ustawić.


(Piotrek Płatek) #11

Niby co w nich takiego dobrego ? To, że można bez znajomości htmla zrobić stronkę ? I tak przecież trzeba kiedyś zacząc grzebanie w kodzie.


(adam9870) #12

No dzięki nim początkujący mogą zrobić w prosty sposób stronkę. Może nie zaawansowaną ale zawsze coś :mrgreen:


(Piotrek Płatek) #13

No i te “proste sposoby” to odwalanie dziada. Nigdy nie będzie bardziej początkujący, jeśli nie zacznie tworzyć w kodzie.


(system) #14

adam9870 masz racje, jeśli ktoś nie chce się uczyć programować, a chce mieć swoją stronkę, to po co ma się specjalnie uczyć jakichś języków programowych, skoro może skorzystać z edytorów WYSIWYG i w łatwy sposób utworzyć nawet średnio dobre stronki WWW.

PS. Ja z takich edytorów nie korzystam :D:D.


(Balon) #15

języków programowania :wink:

srednio dobre ? z takiego edytora to to nawet nie jest denna strona… jesli komus nie chce sie uczyc to niech sobie da spokoj i bawi sie w zakladanie blogow albo for na fora.pl …

popieram… przez te proste sposoby stoisz w miejscu… zamiast sie bawic w jakies edytorki wysiwyg to lepiej sie nauczyc wszystkiego od podstaw

no tak… taka stronka bedzie miaaaalaa ogromna popularnosc… po co tworzyc cos z czego nikt nie bedzie korzystal ? rozumiem ze pisze ktos strone samemu bez korzystania z edytorow wysiwyg i robi strony w ramach treningu :slight_smile:

tak sie sklada ze sam zaczynalem robiac na czyms takim i po 2 dniach zobaczylem ze takie edytory sa biedne w porownaniu z tym co na prawde oferuje nam html…

a co do tego

moim zdaniem to kazy poczatkujacy powinien znac css (przynajniej podstawy) i raczej css nie wymaga jakis super umiejetnosci od programisty…

pozdrawiam