Moje początki php...Pytanie


(Marcin E Pc) #1

(Lisek) #2

Jeśli określenie "kod tworzący styl" odnosi się do tego fragmentu:


(adpawl) #3

Pytasz o to, dlaczego działa bez odbierania danych z formularza metodą post?

..dobrze zrozumiałem?

A więc wszystko zależy od konfiguracji php na serwerze, gdzie uruchamiany jest skrypt.

Jeżeli są włączone zmienne globalne, będzie działało ..jezeli natomiast są wyłączone - zmienne musisz wtedy odbierać ręcznie.

poszukaj u siebie w pliku php.ini linijki:

register_globals = on

zmień ją na

register_globals = off

...i sprawdź jak będzie działało :wink:

btw.

Co do (bez)sensowności Twojego zapisu tych "styli" - czytaj powyższy post Liska :wink:


(Lisek) #4

Zapomniałem o najważniejszym, $_Post to nie jest to samo co $_POST.

Poczytaj na http://pl.php.net/manual/pl/language.variables.predefined.php.


(Marcin E Pc) #5

Było to dla mnie dziwne, więc spytałem, w książce jest to opisane jako tworzenie krótkich nazw zmiennyc..

Więc czym w praktyce różni się :

echo $_POST[iloscopon]. ' opon
';

od:

echo $iloscopon. ' opon
';

,

Czy tylko tym, że ten drugi $iloscopon jest włączone domyślnie od wersji 4.2.0? Czy twórcą książki chodziło, że jeżeli mamy starszą wersję php na serwerze to żeby nie pisać cały czas tej dłuższej formy to zapisaną że obie są sobie równe?


(Lisek) #6

Jeszcze raz wysyłam do manuala http://pl.php.net/manual/pl/language.variables.predefined.php tam tą kwestię masz opisaną.

Od wersji 4.2.0 dostęp do zmiennych przychodzących przez POST i GET nie są już domyślnie dostępne globalnie czyli przez samą nazwę zmiennej, tylko właśnie przez tablice superglobalne. Generalnie chodzi o zwiększenie bezpieczeństwa w dostępie do zmiennych.

Czyli po prostu, przy wyłączonej opcji register_globals nie masz dostępu do zmiennych z POST i GET poprzez jej nazwę ale tylko przez tablicę.

Można to oczywiście wyłączyć poprzez odpowiedni wpis w php.ini, co napisał adpawl. Oczywiście nie jest to zalecane.


(Marcin E Pc) #7

Ok dzięki Lisek i Adapwl, mam tylko pytanie, czym Różni się:

$_Post od $_POST, to będzie to że $_POST będzie zmienną globalną, i będzie mogła przyjmować tylko dane z formularza, a zmienna $_Post będzie mogla przyjmować dowolną zapisaną przez nas wartość liczbową, i tekstową, a nie będzie mogła pobierać danych z formularza?

I w zwykłych zmiennych

$Forum to nie będzie to samo co zmienna $FORUM?


(Cudny) #8

Chlopaku - w tym linku co ci lisek podal masz wszystko.

Chodzi o to, ze jak robisz formularz np.

to jak odbierasz juz ten formularz w seconPage.php masz go pod zmienna $_POST['myForm']; , a zmienna $_Post['myForm']; nie zostala zadleklarowna czyli mowiac prosciej NIE ISTNIEJE, poniewaz (i tu czytajac podstawy ominales wazna rzecz <a

Nie istnieje zmienna predefiniowana $_Post w php - poczytaj ten link i doczytaj podstawy.

pzdr


(Marcin E Pc) #9

:oops: a ja myślałem że to tylko zwykłych zmienych się dotyczą litery (mała lub duża :oops: ) Dzięki za pomoc


(Skr3czu) #10

przepraszam za oftopic ale gdzie mozna kupic jakoms dobra ksiazke o php?


(Lisek) #11

Najlepszą ze wszystkich książek masz tutaj http://www.php.net/manual/pl/

Praktycznie każda książka opiera się właśnie na tym co jest w manualu który ma ogromną przewagę nad innymi publikacjami: bardzo duże i rozwinięte komentarze przy każdej opcji z mnóstwem przykładów.


(Skr3czu) #12

ale ja chce kupic sobie ksiazke bo za bardzo czasu przy kompie nie mam czytac a tak to ksiazke moge czytac w momentach ktorych nie jestm przy kompie wiec gdzie moge dostac dobra ksiazke do php?


(adam9870) #13

Sporo dobrego słyszałem o książce "PHP. Tworzenie stron WWW. Szybki start". Książka jest dobra dla początkującego, podobno wszystko ładnie wytłumaczone...

http://helion.pl/ksiazki/phpszs.htm

Jeżeli chciałbyś się uczyć PHP i MySQL, to czytałem, że ta książka jest dobra:

http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm

:lol:


(Skr3czu) #14

drogie sa nie znacie moze troche tanszych?


(adam9870) #15

Może tutaj coś znajdziesz. :?


(Balon) #16

niestety, ale zaden poczatkujacy niczego nie wywnioskuje z manuala... ja zaczynalem od ksiazki i kazdemu to polecam bo wszystko jest wyczerpujaco opisane...

a wszystkie fajne ksiazki mozna kupic tutaj http://www.helion.pl


(Lisek) #17

Zupełnie się nie zgodzę z Tobą. Zabawę w PHP rozpocząłem właśnie od manuala. Po jakimś czasie coś mnie skusiło na kupienie książki (swoją drogą całkiem niezłej), wtedy zrozumiałem, że się nieźle wygłupiłem, niestety nie byłem w stanie znaleźć tam czegoś więcej niż jest w manualu.