Czemu nie działa moje tlumaczenie do Virtual Clone Drive?
vd.zip (1,1 KB), proszę o pomoc.
Skoro nie działa, to coś spieprzyłeś ty. Może prosty błąd w kodzie spolszczenia.
Tłumaczyłem z angielskiego pliku i zapisałem na polski
Weź oryginalny angielski plik, zmień 1 literę ! Zobacz czy będzie działało.
Możliwe, że program sprawdza sumy kontrolne plików i nie pozwala modyfikować.
Nie działa.
Czyli chłopaki zabezpieczyli aby nie grzebać. Pozostaje twórców zapytać czy jest jakaś możliwość aby dodać tłumaczenie za ich zgodą.
Wysłałem do nich maila z moim tłumaczeniem kilka tygodni temu, i odpisali, że dają do nowej wersji programu.
No patrząc jak często wydają nowe wersje:
Virtual CloneDrive 5.5.3.0: 2025 02 10
To możesz z lekka poczekać trochę długo ![]()
No, może w końcu będzie
Tyle, że oficjalnie język polski jest wspierany przez ten program.
W zakładce Language jest niby dostępny Polish.
Brakuje dużo tłumaczenia
W tym micro programiku ? Tam raptem ile tych wyrazów 10 ? 20 ?
Było tylko 5 dialogów z 20.
Z tego co mogę się domyślić to instalator Nullsoftu gada po angielsku przy instalacji ? Bo jak tak to oni maja wywalone na Twoje tłumaczenia.
Faktycznie, jeśli są braki to owszem warto zrobić dobre tłumaczenie jeszcze raz.
Sama ich stronka pomyka po polsku całkiem dobrze więc dziwne, że 20 wierszy w samym programie nie potrafili zaimplementować dobrze.
Jak im dałeś tekst to mogą poprawić dopiero w następnej wersji.
Ale wirtualne napędy to już obecnie chyba pieśń przeszłości.
Windows ma już w sobie montowanie obrazów ISO, więc program już tak naprawdę dla wymagających użytkowników, którzy chcą montować obrazy w innym formacie, lub odpalac jakieś stare gry, gdzie Windows kuleje.
Nie wiedziałem, że windows potrafi montowac obrazy, jako wirtualny napęd.
Tylko iso, czy reszta też potrafi?
Tylko ISO. Klikając obraz dajesz zamontuj.
Aha, reszty już się nie używa?
Nie, nadal są w użyciu wszelkie inne formaty obrazów, jest ich bardzo dużo, ale po prostu Windows ich nie obsługuje.
Na przykład stare gry BIN/CUE i wiele innych.
Wówczas potrzeba je przekonwertować na ISO, albo użyć do zamontowania programów zewnętrznych takich jak właśnie Virtual Clone Drive.
Windows potrafi jeszcze zamontować VHD/VHDX, ale nie jako napęd tylko oddzielny dysk.
Potrafi zamontować wiele obrazów na raz.
Więc w przypadku jeśli mamy potrzebę montowania obrazów ISO to Windows sobie radzi bez zbędnych programów zewnętrznych
Jeśli potrzebujemy montować inne formaty - to albo konwertowanie do ISO, albo zewnętrzne programy takie jak
WinCDEmu (najprostszy i darmowy)
Virtual CloneDrive
Daemon Tools Lite
PowerISO / UltraISO
Alcohol 52% / 120%
Aha, dzięki