Monitor 4K do gier do 1600zł

Witam ponownie,
proszę o polecenie dobrego monitora 4k do 1600zł.
Przeznaczenie głównie do gier różnego gatunku.
Rozmiar 27-28 cali.

Pozdrawiam

4K do gier to tak średnio, chyba, że masz co najmniej gtx 1080ti albo rtx 2080. Do gier lepiej wziąć FHD 100+ Hz z g-sync lub free sync (zależnie od karty graficznej).
Druga sprawa to budżet, w tej cenie to raczej zwykłe 4k (IPS, 60 Hz) są, a nie do gier.

Może nie typowo do gier ale polecam LG 27UD68. Posiada free sync 60FPS. Matryca IPS. Czerń mocno świeci ale kolory i kąty widzenia bardzo fajne.

No własnie… niestety mam ten monitor i np. oglądanie na nim filmów to jest normalnie katastrofa, stanowczo odradzam !

mam nowego rtxa, stad pytanie o monitor 4K, niestety na obecnym BENQ GW2760HM od 3 lat komputer nie pozwala ustawić wyższej rozdzielczości jak 1024x768 jeżeli sygnał idzie od HDMI (również po przejściówce na DVB i DVI).

Chyba, że da się jakoś naprawić obecny monitor? Już kiedyś próbowałem, dawniej chodził na HDMI, ale kiedyś po updacie sterowników Nvidii w 2014r przestało działać. Tyle, że tak samo miałem z 560ti, 770 i teraz z RTX.

Tutaj masz dwa monitory sensowne do gier w rozdzielczości 4K

Tyle, że cena mniej sensowna no i grubo ponad budżet. Jeśli szukasz monitora typowo do gier to lepiej wziąć 144Hz FHD niż 4K i 60Hz.

Podłączanie monitora po hdmi do tego przejściówkami pozostawiam bez komentarza.

Dlaczego po HDMI jest źle?
Przejściówką sprawdzałem czy będzie działać jeżeli sygnał wychodzi z karty po HDMI.
Problem w tym, że po HDMI właśnie mój monitor daje 1024x768 i tak jakby jest wyświetlany jak zwykły monitor.
Właśnie ainstralowałem sterownik do monitora Benq i udało się ustawić Full HD ale mam teraz dwa ogromne paski od dołu i góry. Wyświetla tylko po środku… Czy to znaczy, że monitor już więcej nie będzie obsługiwał HDMI?
Tak z ciekawości, czemu ten Acer Monitor 28 cali jest tańszy 400zł ten samo model, została jedna sztuka pewnie uszkodzona…

Jest tańszy bo jest większy, a na większe monitory jest mniejszy popyt. Nie wyobrażam sobie mieć 70cm od twarzy taką kobyłę bo tego nie idzie ogarnąć wzrokiem.

Oj tam - mam 49’’ (4k), ale 2.5m od twarzy :wink:
Od monitorów się odzwyczaiłem.

Do 1600 zł 4K z matrycą IPS nie znajdziesz niczego innego niż LG 27UD58-B, 27UD59-W czy 27UD68-W. Jeżeli 4K jest priorytetem, to ew. trochę ponad budżet jest ProLite X3272UHS-B1, z matryca VA, zapewniający bardzo dobry obraz, głęboką czerń. Tylko to wciąż 60 Hz.

Acer XB281HKbmiprz

Widziałem w komentarzach, że da sie w tym monitorze podkręcić HZ, czy to będzie możliwe w tym sprzęcie?
Czy lepszy jest ten o cal mniejszy, a lepszy?
Różnicy jest 400zł

Nie baw się w żadne podkręcanie HZ, to się dobrze nie skończy.
Nie rozsądniej byłoby Ci kupić zwykły monitor FHD 240Hz ?

WQHD (1440p) IPS 60Hz w kwocie 1600-1800zł

AOC AG352UCG6 (G-sync, AMVA+, 120Hz) - 3399zł

Ja osobiście bym Ci mógł doradzić LG 27UD58-B https://www.sferis.pl/monitor-gamingowy-lg-27-27ud58-b-repack-ips-pls-4k-3840x2160-50-60hz-repack-przepakowany-p529480. Spełnia Twoje wymagania i koszt poniżej 1300 zł.

Słyszałem o jakimś monitorze co mimo że 4K można na nim swobodnie grać w Full HD jeśli komp nie dałby rady a przynajmniej przyszłościowo mieć monitor 4K

Na to pozwala każdy 4k, plusem tej rozdzielczości względem tego jak ludzie brali fhd i grali w hd jest to, że tutaj nie będzie efektu rozmycia obrazu bo po prostu 1 piksel gry będzie wyświetlany na 4 pikselach monitora. Tego efektu nie ma w przypadku matrycy fhd i rozdzielczości hd bo wychodzi 1 do 1,3 (strzelam na pałę bo nie wiem ile tam jest po przecinku), tutaj jest stosunek 1:4 więc wszystko ładnie się będzie wyświetlało.

Mimo to tak jak napisałem wcześniej 4k w tej cenie typowo do gier jest bez sensu, lepiej wziąć fhd gsync i 144 hz albo więcej. Lepiej się sprawdzi w grach niż 4k bo jak już będziesz mógł w przyszłości grać w 4k to prawdopodobnie ceny monitorów 4k i 144hz będą przystępne i to nimi w tedy będziesz się interesował, a nie starym złomem w 60hz.

4k jest dobre do pracy - ale nie do każdej i nie dla każdego.