Mam pytanie jak aktywować wbudowany licznik FPS w monitorze https://www.morele.net/monitor-asus-rog-strix-xg32vq-90lm03s0-b01170-980002/ ?
Monitor podpięty jest do karty graficznej nVidia GTX 1060 kablem DisplayPort. Problem nie w tym jak sprawić, by wyświetlał się w rogu ekranu, ale w tym, by wyświetlał prawidłowy “klatkarz” (aktualnie sztywne 144Hz i ani drgnie)
porada nie pomaga!
Odpal jakiś benchmark albo grę 3D, bo jak wyświetlasz pulpit albo YouTube to na GTX 1060 zawsze będziesz miał te 144 Hz.
Poza tym trzeba aktywować G-Synch w sterownikach.
W menu monitora też powinno coś być włączone.
Dzięki za pomoc Kapitanie Oczywistość. Sprawdzałem np. w grze Horizon Zero Down (gdzie na bank sprzęt nie utrzyma takiej płynności) i wskazania licznika bez zmian.
Jest aktywny
…może konkretniej.
I na koniec: tak mam podłączony dodatkowy kabel USB potrzebny do wsparcia opcji AURA.
Mała pomoc jest lepsza niż jej brak. Bez obrazy kolego.
Jesteś pewien, że funkcja G-Synch w ogóle działa i jest aktywna?
Sam posiadam monitor inny, Lenovo Y27G, więc nie napiszę Tobie precyzyjnie punkt w punkt. Ale myślę, że zasada działania jest podobna.
U mnie aby aktywować licznik i żeby prawidłowo wyświetlał ilość klatek musiałem włączyć G-Synch w sterownikach i w monitorze oraz dodatkowo w samym menu monitora.
Zmień opcję z trybu pełnoekranowego, na pełnoekranowy i okienkowy. Gry często odpalają się w oknie bez ramek na pełnym ekranie.
BTW. Ten monitor nie ma oficjalnego wsparcia w gsync. Internety piszą, że powinno działać, ale niektórzy użytkownicy zgłaszają problemy:
XG32VQ
It works without problems at 120Hz, but at 144Hz the image flicks too much.
A user reported massive jittering, but probably he tested it only at 144Hz.
Another user had no issues at all.
Działa! Jesteś wielki, sam na to bym nie wpadł.