Monitor Asus ROG Strix XG32VQ - jak aktywować wbudowany licznik fps?

Mam pytanie jak aktywować wbudowany licznik FPS w monitorze https://www.morele.net/monitor-asus-rog-strix-xg32vq-90lm03s0-b01170-980002/ ?
Monitor podpięty jest do karty graficznej nVidia GTX 1060 kablem DisplayPort. Problem nie w tym jak sprawić, by wyświetlał się w rogu ekranu, ale w tym, by wyświetlał prawidłowy “klatkarz” (aktualnie sztywne 144Hz i ani drgnie)

RTFM

1 polubienie

porada nie pomaga!

Odpal jakiś benchmark albo grę 3D, bo jak wyświetlasz pulpit albo YouTube to na GTX 1060 zawsze będziesz miał te 144 Hz.
Poza tym trzeba aktywować G-Synch w sterownikach.
W menu monitora też powinno coś być włączone.

Dzięki za pomoc Kapitanie Oczywistość. Sprawdzałem np. w grze Horizon Zero Down (gdzie na bank sprzęt nie utrzyma takiej płynności) i wskazania licznika bez zmian.

Jest aktywny

…może konkretniej.

I na koniec: tak mam podłączony dodatkowy kabel USB potrzebny do wsparcia opcji AURA.

Mała pomoc jest lepsza niż jej brak. Bez obrazy kolego.

Jesteś pewien, że funkcja G-Synch w ogóle działa i jest aktywna?

Sam posiadam monitor inny, Lenovo Y27G, więc nie napiszę Tobie precyzyjnie punkt w punkt. Ale myślę, że zasada działania jest podobna.
U mnie aby aktywować licznik i żeby prawidłowo wyświetlał ilość klatek musiałem włączyć G-Synch w sterownikach i w monitorze oraz dodatkowo w samym menu monitora.

tak jestem pewien.

Zmień opcję z trybu pełnoekranowego, na pełnoekranowy i okienkowy. Gry często odpalają się w oknie bez ramek na pełnym ekranie.

BTW. Ten monitor nie ma oficjalnego wsparcia w gsync. Internety piszą, że powinno działać, ale niektórzy użytkownicy zgłaszają problemy:

XG32VQ
It works without problems at 120Hz, but at 144Hz the image flicks too much.
A user reported massive jittering, but probably he tested it only at 144Hz.
Another user had no issues at all.

1 polubienie

Działa! Jesteś wielki, sam na to bym nie wpadł.