6 miesięcy temu kupiłem monitor Acera 24" 2K IPS 75hz.
Z puntu czasu wydaje się że popełniłem błąd…
W wielu grach ciągle obniżam rozdziałkę do Full HD, bo fpsy spadają do 40-50 fps, na 2K nie jestem wstanie utrzymać klatkarzy 75fps (ograniczenie matrycy monitora)
Strasznie mnie to dziwi że w BF5 muszę kombinować i ustawiać wszystko wysoko-średnio bez AA by cisnąć w 2K.
Często zrzucam do 1080p i daje wysokie z AA na Ultra, jednak grafika wydaje się brzydsza.
Zastawiam się czy nie dokupić za 500zł Acera FHD, a ten opylić.
Grafika na tych 40-50 fps nadal bardzo płynna (ino gpu śmiga na 97%-99%) - podobno to nie dobre bo spalić się może. Więc nie wiem :P.
Jednak na FHD gra strasznie płynna.
Identyczna sytuacja w najnowszych asasynach - ale w optymalizacji mam wrażenie że one leżą.
Co dziwne Metro Exodus na wysokich w 2K - leci w 60fps płynnie.
To nie wina monitora a komputera i wymagań odpalanej gry.
Wyższe rozdziałki niż FullHD strasznie ciągną po komponentach, więc to nie dziwne że Ci spadają klatki.
W sumie problemy mam w BF5 i 2 najnowszych AC, reszta żaden problem :>
BF5 wcześniej nie był problemem, problem pojawia z patch na pach, gra chodzi co raz ślamazarnie…
Jam am R5-2600 i NV1660 TI OC przy 3000 mhz ram
Mimo że klatki spadająw odyseji gra jest nadal płynna. Ignorować to ? Minus że gpu fruwa na tych 97%
Po 1 jaką masz grafikę ?!
2 sprawa gra grze nie równa - niektóre gry wymagają większej mocy obliczeniowej niektóre mniejsze -/+ gorsza optymalizacja. Przez co niektóre gry po mimo gorszej grafiki wymagają większej mocy obliczeniowej.
3. Gry nowsze wymagają coraz mocniejszych grafik z racji na coraz bardziej złożone operacje które potem grafika musi obliczyć.
Norma, jeśli ciśniesz na wysokich na tej specyfikacji.
BF V jest coraz bardziej wymagający sprzętowo, bo linia wczytywania mapy się powiększa wraz z obszarami rysowania.
AC są zawsze na górnej półce wymagających sprzętowo gier. BF ogólnie wymagań nie ma dużych ale do minimalnych ustawień do wyższych ustawień i 2K to już jest zdecydowanie inna sprawa. Twój sprzęt to taki spoko mid-high end więc nie wiem co Cię tu dziwi. Jakbyś miał Ryzen 3600 + RX 5700 XT/RTX 2070 SUPER to wtedy byłoby tu coś nie tak.
Dla mnie to zestaw dla gier w FHD na fulldetalach a nie do gier w 2k. Oczywiście w niektóre gry na tym sprzęcie z powodzeniem w 2k pograsz ale w inne będzie już problem. Natomiast we FHD na tym sprzęcie odpalisz wszystkie aktualnie produkowane gry na pełnych detalach. O pełnych detalach w 2k we wszystkich grach na tym kompie możesz zapomnieć.
Zresztą granie na 24 calach w 2k trochę mija się z celem. 24 cale idealne są do FHD. Do 2k kupuje się monitor minimum 27 cali a jeszcze lepiej 32.
Co Cię jeszcze może poratować na FHD, to użycie Reshade z reshade.me i filtrów wyostrzających, najlepiej jakiegoś gotowego preseta z https://sfx.thelazy.net/games/ gdzie gra na FHD nadal nie będzie wyglądać źle. Do tego osobno możesz zaaplikować shader wyostrzający CAS niedawno wprowadzony w kartach Radeon, którego przeportowali dla wszystkich do Reshade: https://yadi.sk/d/xYMrYwEPUwB6eA
Opcja nr 2, to granie w natywnej rozdzielczości z detalami nawet low, tylko z zaaplikowanym odpowiednim Reshade, który podkręci grafikę w stopniu mniej zasobożernym niż detale w grze. To też jest możliwe. Tylko tu trzeba czasem trafić też na preset który mocno nie obciąża GPU w takiej rozdziałce.