Monitor dla Nocnego Marka, niezbyt jasny

Hej, jaki polecacie monitor do siedzenia w nocy?. Często robię coś wieczorem, trochę koduję, trochę adminuje, obecny niestety wypala mi oczy nawet na minimalnej jasności :frowning:

Preferowana matryca TN, IPS mam obecnie Della i jest zbyt jasny.

Sam mam U2515H i 50% jasności + lampka doświetlająca biurko.

No i ile chcesz przeznaczyć na monitor?

Moze masz inne oczy? :slight_smile: Dla mnie matryce IPS są zbyt jasne. Jeżeli już coś oprócz TN to *VA od Samsunga albo Benq. Ale dzięki za opinie.

Budżet tak do 1k.

Zmniejsz jasność w ustawieniach karty graficznej.
Polecam zacząć od zmniejszenia kontrastu.

Komputer masz w sypialni, w której ktoś inny śpi, bo nie rozumiem? Nie możesz po prostu światła zapalić? Siedzenie w ciemności przed ekranem jest bardzo niedobre dla wzroku.

wziąłbym coś prostego, jakiegoś samsunga z Flicker Free np https://www.x-kom.pl/p/334048-monitor-led-24-269-samsung-s24d330hsx-czarny.html + do tego maksymalne przyciemnienie (w ustawieniach karty) + FLUX żeby jak najbardziej wyeliminować niebieskie światło

Do pracy polecam monitory Dell :slight_smile: świetne ekrany ips

1. Jaki masz monitor
  2. Jak masz jasność i kontrast ustawiony?

FLUX żeby jak najbardziej wyeliminować niebieskie światło
Pisał gdzieś że ma problem z zasypaniem?

Budżet tak do 1k.

W taj cenie to wchodź już koniecznie w monitory 2560x1440 (2x taki obszar roboczy jak FHD).
np. Lenovo L27q-10 (65CEGAC1EU) - 1200zł

Lepiej zbieraj na okulary a nie monitor bo jeśli używasz komputera w pełnej ciemności to szybko Ci się przydadzą.

Osoba która zajmuje się pracą przed ekranem zawodowo powinna mieć tą minimalną wiedzę o bezpieczeństwie.

Dokładnie, lampka jest niezbędna, nie powinno się siedzieć tylko z włączonym monitorem.

@Miszkurka2000 W ustawieniach karty (Intel) jasność mam na 0, mogę zmienić to na wartości ujemne i jest dużo lepiej. Podobnie jak obniże kontrast. Na razie zrobiłem tak, że zmniejszyłem kontrast i jest w końcu normalnie, czy mogę bezpiecznie obniżyć jasność do wartości ujemnych? Czy skutkuje to jakimiś “skutkami ubocznymi”? :slight_smile:

PS: A kto powiedział, że siedzę w ciemnościach. Po prostu ekran był zbyt jasny nawet przy minimalnej jasności ustawionej przez klawisze funkcyjne.