Komputer:
i7 8700
MSI Z370 SLI Plus
Goodram 16GB,
Goodram IRDM Pro 240GB
Focus 650W
Fortis3
Karta Graficzna: GTX 560Ti
Cześć,
szukam monitora do grafiki, zdaje sobie sprawę że profesjonalne monitory są bardzo drogie, dlatego chce modelu który będzie dobry dla miłośnika grafiki i nie będzie tak drogi jak Eizio, Nec.
Monitor:
powinien mieć:
minimum 27 Cali o rozdzielczości 2560 x 1440 (WQHD)
matrycę matową, typu IPS, VA i miarę dobre równomierne podświetlenie matrycy.
Gamut był jak najbardziej zbliżony do Palety Adobe RGB/sRGB
W zestawie posiadam obecnie słabą kartę graficzną GTX 560Ti i pytanie czy ta karta wraz z takim zestawem da rade bez problemowo obsłużyć taką przekątną i rozdzielczość WQHD? (niby w specyfikacji karty jest maksymalna rozdzielczość na DVI - 2560x1600).
Podejmiecie wyzwanie i doradzicie co kupić do kwoty 2000 złoty, plus ,minus
W tej cenie nie wiem czy da się kupić monitor z możliwością kalibracji, jedynie chyba używany.
Gdybyś chciał nowy to uważam, że do amatorskiego zastosowania spokojnie wystarczy taki do 1000zł z matrycą IPS oczywiście jeśli go skalibrujesz softwerowo metodą na oko. Sam tak pracuję i jakoś nie narzekam, przygotowywałem nawet materiały do druku i wychodziły zaskakująco dobrze. Nie było przykrych niespodzianek. Dodam, że jeden rollup robiłem na matrycy monitoria TN, ale skalibrowanej właśnie softwerowo i wyszło moim zdaniem bardzo dobrze.
Gdybyś wziął taki tańszy monitor IPS to za resztę mógłbyś kupić już jakąś grafikę, 1050Ti chyba nawet będzie w Twoim zasięgu. Wydaje mi się, że więcej może dać Ci lepsza grafika bo poprawi komfort pracy niż drogi monitor, ale nadal nie profesjonalny.
Czyli GTX560Ti da rade wyświetlić rozdzielczość WQHD, ale tylko na przewodzie DVI.
Fizyda
W tej cenie nie wiem czy da się kupić monitor z możliwością kalibracji, jedynie chyba używany.
Gdybyś chciał nowy to uważam, że do amatorskiego zastosowania spokojnie wystarczy taki do 1000zł z matrycą IPS oczywiście jeśli go skalibrujesz softwerowo metodą na oko. Sam tak pracuję i jakoś nie narzekam, przygotowywałem nawet materiały do druku i wychodziły zaskakująco dobrze. Nie było przykrych niespodzianek. Dodam, że jeden rollup robiłem na matrycy monitoria TN, ale skalibrowanej właśnie softwerowo i wyszło moim zdaniem bardzo dobrze.
Gdybyś wziął taki tańszy monitor IPS to za resztę mógłbyś kupić już jakąś grafikę, 1050Ti chyba nawet będzie w Twoim zasięgu. Wydaje mi się, że więcej może dać Ci lepsza grafika bo poprawi komfort pracy niż drogi monitor, ale nadal nie profesjonalny.
Fizyda dokładnie zdaje sobie z tego sprawę, że nie da się kupić dobrego monitora do grafiki za taką kwotę. Nie mniej koleżanka, która jest zawodowym fotografem, radziła mi bym przy wyborze monitora bardziej skupił się na rozmiarze a mniej na przestrzeni barwnej.
Znalazłem kilka modeli np taki : BenQ PD2700Q / iiyama ProLite XUB2792QSU
A ile w tym prawdy to już inna kwestia.
Rozmiar to indywidualna kwestia. Ważniejsza jest rozdzielczość - większa przestrzeń robocza to wygodniejsza praca. Jednak monitory o rozdzielczości FullHd czy 4K (UHD) będą bardziej uniwersalne niż nietypowe WQHD. Po prostu większość multimediów przygotowywana jest pod ekrany 16:9.
Totalnie nie ogarniam jak osoba która powinna się na tym znać może cenić rozmiar bardziej niż odwzorowanie koloru… Niestety jak chce się kontrolować to, jaki kolor ma zdjęcie, trzeba mieć porządny sprzęt. I nie musi być nawet nowy, bo sam mam Eizo ColorEdge CE210W które kalibruję X-Rite i1 Display 2 i nawet teraz ten ekran bardzo dobrze sobie radzi, pomimo rozdziałki 1680x1050 i 21". Powoli zaczyna padać podświetlenie, ale jak na kilkonastoletni sprzęt, to naprawdę solidnie wykonany.
Do 2000 zł patrząc na Allegro jest sporo fajnych ekranów, na pewno szukałbym czegoś z serii ColorEdge. Z drugiej strony ostatnio dość dużo słychać od strony NEC’a, więc może np. EA245WMi-CT byłby propozycją wartą rozważenia? Monitor wspiera kalibrację sprzętową, więc stanowi jakiś półśrodek między profesjonalną serią a totalnie niekalibrowanymi ekranami.