Szukam coś do efektywnego przeglądania internetu, pakietów biurowych i do książek w pdf-ach, okazjonalnie gierki też mile widziane. Zależy mi na wyraźych literach i dobrych barwach. Z doświadczenia konfiguracja FullHD 27’ calowe, sRGB 99%, IPS odpada z góry (czarny wyglądał gorzej niż na TFT za parę stów).
Znalazłem coś takiego 1920 x 1200 (WUXGA), sRGB 100%, 75Hz, 300 cd/m2 (karta graficzna raczej średnio-niskiego segmentu do tego mam zamiar wykorzystać jak wchodzić w mniejsze szczegóły)
Grafikiem raczej nie jestem, ale opcjonalnie do programowania też szukam czegoś. Znalazłoby się coś jeszcze ciekawego w tym przedziale cenowym? Co do zmiany parametrów/specyfikacji i rozdzielczości można się kłócić.
…a potem, że znalazłeś jakiś 24’. Do dobrego człowiek bardzo szybko się przyzwyczaja i teraz dwudziestka czwórka będzie dla Ciebie mikroskopijna. Może zamiast tego ASUS’a dla profesjonalnego grafika poszukasz w miarę przyzwoitego 27’-32’ calowego monitora 1440p np.:
Miałem na myśli to, że 1080p nie nadaje się przy 27’ calach. Teraz jestem na 1080p, ale TFT 24’ i wg mnie oczy się trochę męczą przy dłuższym korzystaniu.
Na filmiku, który podałeś padła cena 1400 zł, a rozwijając opis i klikając link odsyłający do moreli wyskakuje już 2100 zł za ten 144 Hz, w innych sklepach można znaleźć podobnego acera, ale nie wiem czy inne parametry też nie są już gorsze jak odświeżanie spada do 75 Hz w kwocie również 1100 zł. Czyli co ten twój model 144 Hz podrożał o jakieś 700 zł od roku 2020?
Wrzuć nazwę monitora w Ceneo i znajdziesz przynajmniej kilka sklepów oferujących produkt (144Hz) w cenach w okolicy 1400PLN, a nawet poniżej jej np.: TORX.PL proline.pl
ASUS ProArt, który sobie upatrzyłeś, do twoich zastosowań wystarczy aż nadto. Jeśli nie grasz dużo i nie masz więcej niż 75 klatek w grze to w 144Hz nie ma sensu się pchać.
Jeżeli zamierzasz czytać na tym książki lub dokumenty w formacie np. epub gdzie można ustawić parametry czcionki, to polecam spróbować czarnego tła z pomarańczowym tekstem (mniej więcej w kolorze lampy sodowej).
Oko jest bardzo czułe na ten zakres i przyjemnie się czyta.
Obecnie mam GTX 750 Ti, ale planuję zmienić na jakąś za około 1 tys. myślałem o jakimś RTX 3050 jeśli będzie kiedyś osiągalny, ale wątpię czy wypuszczą w takiej cenie.
Ciekawi mnie czy w pdf-ach też są jakieś narzędzia od tego, między Linuksem a Windowsem się jeszcze przełączam, to może coś uniwersalnego, ale nie słyszałem o żadnych programach gdzie można skonfigurować tego typu format.
Monitory posiadają z tego co pamiętam 2 funkcje które wpływają pozytywnie na wzrok.
-Flicker free
-Low Blue Light czy anti blue coś takiego
Dodatkowo podczas nocy powinieneś używać trybu nocnego do czytania.
Najlepiej czarne tło z żółtym/pomarańczowym tekstem chociaż ja np. wole biały-szary tekst na czarnym tle
A w dzień jeżeli dodatkowo chcesz ograniczyć wpływ i zmęczenie wzroku możesz użyć trybu sepii
Dla programowania przestrzeń barw nie ma znaczenia (w sensie kod)