Rynek monitorów szeroki, ja mam potrzebę nieco bardziej wymagającą dobrego odwzorowania kolorów nad prędkością reakcji. Kąty, czernie, równomierność podświetlenia, odwzorowanie kolorów tak ~99% aRGB
Wielkość 27~32" raczej bliżej tej pierwszej wartości. 16:9, lub 16:10 w DCI raczej nie zamierzam wchodzić.
Rozdzielczość - trochę uzależniam od ceny, minimum to 16:10 1920x1200. Przy tym rozmiarze chyba optymalna rozdzielczość bez skalowania to 2560 x 1440. Jeśli natomiast byłoby coś fajnego w UHD, chętnie rozważę.
Budżet dość elastyczny: widełki 4-6tys.
Do tej pory pracowałem na EIZO na matrycy SPVA i byłem z niego mega zadowolony, zarówno jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów, jak i obsługę, w domu mam LG i niestety spoto mu brakuje, pomimo sprzętowej kalibracji, podświetlenia LED i matrycy IPS.
Czy w grę wchodzi praktycznie tylko EIZO, jakieś modele konkretne? Czy coś jeszcze możecie zaproponować?
Sa jeszcze NEC’e, jeśli zależy Ci na dobrym odwzorowaniu kolorów to koniecznie pomyśl o kalibratorze - i o regularnym z niego korzystaniu. Tylko w ten sposób będziesz mógł utrzymać właściwe odwzorowanie - bo co z tego, że gamut jest szeroki (więc obraz kolorowy) skoro kolor który zobaczysz w druku wyjdzie inaczej… Zajrzyj też na https://monitory.mastiff.pl/monitory/monitory/monitory-graficzne.html - jest tam dobrze wyselekcjonowana oferta porządnych sprzętów w różnych cenach. Do Twoich parametrów najlepiej pasuje NEC Multisync PA271Q-CPR ColorProof . Na większą rozdzielczość przy AdobeRGB i tym budżecie nie masz co liczyć.
@hindus dzięki za ciekawą propozycję, zupełnie zapomniałem o NECach! Przyjrzę się
@darek, dzięki za odp. Monitor do obróbki zdjęć będzie wyłącznie hobbystycznie, jako zaawansowany amator z wymaganiami
Co do rozdzielczości i wielkości- tu już wchodzą moje zastosowania związane z profesją i pracą na programach CADowskich. Miałem 24", teraz siedzę na 27" i nie wyobrażam sobie powrotu do mniejszego rozmiaru. Obecna rozdzielczość 1920x1200(1080) to minimum, trochę się duszę przy większej ilości narzędzi wyciągniętych w Archicadzie, a duża rozdzielczość i mały rozmiar = nos na monitorze.
Jeżeli używasz programów CADowskich to po co Ci Gamut Adobe? Bez tego można kupić duży monitor z dużą rozdzielczością o dobrych parametrach. Myślałem że tworzysz grafiki w Photoshopie profesjonalnie. Jak kupisz nawet najdroższy monitor to i tak na nim nie ustawisz kalibracji bo nie masz do tego przyrządu. https://graficzne.pl/k346,kalibracja-kalibracja-monitora.html a ustawianie na oko do jest do d…y bo pewnie jak wszyscy tez jesteś ślepy - wiem to po sobie.
Pozdrawiam Darek