Witam.
Sprzęt:
I5 4460
8 (jeśli byłaby potrzeba to może być 16) GB/1600 RAM
Płyta GB B85M-D3H
System na SSD SAMSUNG 860PRO Programy na 860EVO
Grafika GTX 1050TI 4GB
Musze zmienić monitor i pytanie czy jest sens kupować coś takiego do w/w zestawu
LG 32GN500-B
1080p/ 165Hz/ 1ms/ 31.5’ GSync
lub
LG 32GK650F-B
1440/ 144Hz/ 1ms/ 31.5’
Nie planuje zmiany kompa w najbliższym czasie, jednak monitor pewnie posluzy dłużej niż obecna puszka. Komputer uzywany głównie do multimediów i internetu, również do gier, MC, Roblox, ETS, DIRT2.0, jakieś tam NFS, ogólnie starsze tytuły dla 10latka. Zdaję sobie sprawę że zestaw jest mocno za słaby na full tego monitora, tylko nie wiem czy monitor będzie wymuszał te 160hz, czy będę mógł ustawić np.60. Ogolnie pytam o to czy monitor ten będzie gorzej współpracował z kompem niż np. Jakiś bardziej dopasowany parametrami do tej karty, np 1080p 75hz. Nie wykluczam zmiany kompa za 2 lata na jakiś bardziej wspolczesny, i gamerski. Wszystko zależy od upierdliwości mojego syna
W tej chwili mogę zainwestować w procka do tej płyty na Xeona E3 coś z taktowaniem 3.5; 3.8 4rdz 8 wątków
Monitor i karta będą ze sobą współpracować. Częstotliwość odświeżania możesz ustawić dowolną, tj. z listy zaproponowanej przez sterownik. Na pewno będzie możliwość wybrania 60 czy 75 Hz.
Pozostaje kwestia rozdzielczości, 1050Ti to karta do grania w FullHD. Przy wyższych rozdzielczościach może okazać się wąskim gardłem.
Tez tak myślę że 1080p to słabo przy 32 calach, jednak ten ma GSync. Czy w moim przypadku do czegokolwiek się ten GSync sie przyda. Zwlaszcza że jak za jakiś czas będę składał coś do grania dla młodego, to karta niekoniecznie będzie nVidia. Obecnie mam slabiutki monitor 1320x660 sprzed 13lat, i byl to chyba jeden z tańszych wówczas i żadnego cięcia obrazu nie zauważyłem, a dzięki tej rozdzielczości to taki DIRT na full detalach daje rade.