Chcę kupić monitor. Koniecznie ultrapanoramiczny. Przeznaczenie: praca w Sieci. Amatorskie tworzenie grafik w Photoshopie. Jako, że nie jestem zawodowcem i nie stać mnie na Eizo za 6tysi oglądam sobie te poszczególne modele, ale szczerze nie bardzo wiem czym się różnią i który monitor wybrać:
Jeśli planujesz tworzyć grafiki tylko na potrzeby szeroko rozumianego internetu i do pracy w sieci, to w tym budżecie wybierz sobie sam taki, który najbardziej ci pasuje (spełnia twoje oczekiwania finansowe i stylistyczne).
Jeśli planujesz tworzyć także grafiki na potrzeby druku (rastrowe lub wektorowe), to telewizor i tego typu monitory nie do końca się do tego nadają. Brak w nich rzeczywistego odwzorowania barw i szczegółów. Szukaj monitorów z matrycami S-PVA.
Może zastanów się jeszcze czy nie lepiej zainwestować w dwa monitory (np 24" 1920x1200 DPI) z “drugiej ręki” i postawić je obok siebie? A dwa lub nawet postawione obok siebie trzy zapewnią ci ultra, ultra panoramę na Windows 10 Pro.
To opinia nie tylko moja, ale decyzja już tylko twoja.
@DeePdIVEr - ja na razie tylko amatorsko sobie tworzę grafiki, uczę się. Nie słyszałem o matrycy S-PVA. Wolałbym jeden monitor, niż dwa. Wybrałem ultrapanoramiczny z tej racji, żeby mieć większą powierzchnię roboczą na pracę w 2 oknach.
@@m4s - wolę fabrycznie nowy monitor. @Nameziss - jest większa powierzchnia do pracy Ten monitor co zapodałeś jest fajny, ale nie wiem czy te daszki dookoła by mnie nie drażniły?
Gdzieś widziałem tego acera, ale nie pamiętam gdzie. Ciekawy. Byłem dziś w markecie i były tam 2 na krzyż monitory 27 calowe. Osobiście dla mnie to malutkie.