Był już podobny temat jakiś czas temu. Co do Acera to okazuje się, że dużo zależy od danej sztuki, natomiast z AOC mam styczność z tańszymi konstrukcjami i tam kolory jak najbardziej OK.
Interesuje mnie jaka jest różnica między monitorami IPS i czy ten ACER jest jedną z tych ok wersji, bo widzę że różnica w tych modelach jest od 600 do 4000zł
Z punktu widzenia grafika powinno Ci zależeć na dokładnym odwzorowaniu koloru, a to się nijak ma do tego jak duży gamut pokrywa ekran - bo co z tego, że kolory soczyste że aż się wylewają i “120% sRGB” skoro wszystkie będą przesunięte np. w kierunku niebieskiego. A to oznacza, że potrzebujesz ekranu z kalibracją sprzętową współpracującą z kalibratorami ekranowymi. Za to się de facto dopłaca, nie za kolorki. Zobacz czy coś z https://monitory.mastiff.pl/monitory/monitory/monitory-graficzne.html Cię zainteresuje.
hindus, masz całkowitą rację, tylko te monitory mają max 76hz odświeżanie, a mnie zależy na 144hz.
To trochę monitory wymierającej epoki - epoki druku
Teraz potrzebujesz 144hz do animacji i przyzwoitych barw - z jak najmniejszym przekłamaniem, jednak spiny tu już nie ma jak kiedyś.
Jakie to ma znaczenia jak projekt www wygląda na Twoim monitorze skoro monitor Twojego klienta i jego klientów i tak będzie inaczej to pokazywał niż Ty wymyśliłeś Tu jest niestety cały problem, osoby które mają skalibrowane monitory to max 0,1% internautów. Cała reszta i tak widzi to inaczej - więc pracując nad rzeczami do netu chyba nie ma sensu się tak spinać. (to się chyba nie zmieni do momentu aż nie wprowadzą kalibracji w tanich monitorach i laptopach).
wracając do tematu, dzięki za info, jednak NECi odpadają, potrzebuję czegoś z dobrą matrycą i 144hz.
Bardzo prosto, bo oni są przyzwyczajeni do swoich ekranów, a Ty możesz trafić na kogoś z dobrze ustawionym ekranem i efekt będzie mizerny. Mam wrażenie, że chcesz kupić monitor do grania, ale potrzebujesz wymówki, że to do pracy Coś w stylu “komputera do nauki z mocną kartą graficzną”.
raczej chodziło mi o to że nie spotkałem się z taką sytuacją, nawet te same monitory mają ustawione różne nasycenie barw, różną jasność i już projekt inaczej wygląda.
Wracając do tematu, zadzwoniłem do doradcy w sklepie i wypytałem o różnice między matrycami - wielkość plamki itp. okazało się że matrycy w tych IPSach są identyczne. Nie ma między nimi żadnej różnicy. W rezultacie wziąłem tańszego acer-a, nie potrzebuje tych dodatkowych Hz-ów i gsyncha, więc prawie 1k został w kieszeni.
Z monitora jestem bardzo zadowolony, przesiadłem się z prawie 10 letniego 23-calowego EIZO. Obraz piękny, kolory bez porównania - wypaliło mi oczy
Też brałbym tańszy. Ustawienia przyciskami, tzn. tryb pod gry, nocny, low blue light są warte obczajenia i do tego można zmniejszyć jasność i kontrast.
P myszy Panel Nvidia można dać na 120Hz, lub 144Hz i zobaczyć jak działa. Z reguły daję 120Hz, bo 144fps to nie ogarnie mój komp.