Nie znam się za bardzo na tym dlatego muszę zapytać tutaj.
Mam monitor acer 144hz 1ms, który posiada wejście HDMI 1.4. Pytanie jest bardzo teoretyczne ale chciałbym znać odpowiedź. Według Microsoftu Xbox Series X będzie posiadał HDMI 2.1. I tutaj moje pytanie. Czy jeżeli mój monitor ma wersję 1.4 to mogę odczuć jakieś dyskomforty? Czy ma to znaczenie? Co z samym kablem? Czy ten monitor nie nadaje się? Czy HDMI 2.1 jest po prostu dla fanatyków 8k. Bardzo proszę o odpowiedź.
HDMI jest kompatybilne wstecznie, więc żadnej różnicy nie odczujesz.
Jeżeli podepniesz ten monitor pod Xboxa to nie poczujesz różnicy. Lecz gdy monitor podepniesz do komputera to odczujesz ponieważ z tego co kojarzę HDMI1.4 nie obsługuje 144hz. Jeżeli zależy Ci na hz podłącz DisplayPortem
Racja. Niesłusznie założyłem, że jeśli monitor 144 Hz posiada złącze 1,4, to ono musi obsługiwać ten monitor ale nie! Standard 1,4 obsługuje maks 120 Hz przy rozdzielczości FHD, oraz 30 Hz w 2K.
Ciekawe co to za producent monitora?
Sprawdziłem i z tego co rozumiem to HDMI 1.4 przesyła obraz full HD w 144hz, HDMI 2.0 przesyła full HD w 240hz a display port 1.4 przesyła obraz full hd w 240 hz. Ja kupiłem ten monitor że tak powiem na wyrost. Jedyne o co mi chodzi to to, żebym na xboxie series x mógł zobaczyć te 120 fps w niektórych grach. Miałem telewizor 60 hz (stary grat) i dlatego pytam.
Nie wiedziałem po prostu czy jeżeli nowy xbox obsługuje hdmi 2.1 to czy mój monitor się nada. I z tego co rozumiem to tak, nada się, będzie wyświetlał obraz w 120 fps’ach ale nie w 4k ani w 8k ale kompletnie mi na tym nie zależy