Monitor LCD LG 21.5" LCD M227WD-PZ - czy warto brać?

Witam!

Zamierzam kupić monitor z funkcją telewizora. Długo szukałem i ten najbardziej mi spasował i cenowo i wielkością i marką. :slight_smile:

Monitor LCD LG 21.5" LCD M227WD-PZ

Cena: 1049,00 zł

Co on nim sądzicie? Jeżeli macie jakieś sugestie, prosiłbym o podanie jakiś innych monitorów z tunerem TV. :wink:

Pozdrawiam! :slight_smile:

A nie lepiej kupić monitor Full HD 22cale i do tego karta tel.? Taniej by wyszło i od razu byś zyskał na funkcjach.

No też o tym myślałem szczerze mówiąc tylko mi mamuśka powiedziała, że za prąd to sam będe płacić. :smiley: Takie 500W jak by nie było troche jest, a ten monitor ciągnie 100W. Mógłbym wtedy już TV “N” podpiąć. :D:P

Przecież karta tel. ciągnie mniej prądu niż taki monitor :?

ja polecam to co sam mam

http://www.agito.pl/monitory-lcd/lg-22- … 35722.html

Dodane 25.06.2009 (Cz) 19:43

i ten monitor nie pobiera 100W tylko 55W

Ale tu ie chodzi o karte… Przecięz ta karta TV jest w komputerze, w pudle… wieć aby to chodziło komputer musi cały czas iść a mam zasiłke 500W (opis). Więc strasznie by prądu ciągło.

EDIT:

UP: no to jeszcze mniej. :wink:

Moc zasilacza nie oznacza mocy pobieranej przez komputer. Jest to moc maksymalna (i często zawyżona, choć akurat w przypadku takich firm jak Chieftec częściej bywa zaniżona), jaką może “obsłużyć” zasilacz. Aby obliczyć pobór mocy komputera, trzeba by zsumować pobór mocy wszystkich podzespołów. Poza tym nawet tak obliczona moc będzie zawyżona, bo moc pobierana z sieci zależy jeszcze od tego, jak obciążone są poszczególne podzespoły.

Zawsze jednak będzie ona wyższa od mocy telewizora.

W SD da radę (trzeba podpiąć eurozłącze dekodera cinchami albo SVHS-em), ale do HD musiałbyś mieć kartę z wejściem HDMI (lub DVI - takie złącze posiada karta graficzna, jednak jest ono wyjściem, a nie wejściem).

Komputer ciągnie tyle prądu ile mu potrzeba, nikt nie mówi tutaj o 500W - taki masz zasilacz, który ciągnie ile mu potrzeba a nie ile może. Rozumiem że takie monitory są atrakcyjne, ale nie chciałbyś czasami nagrać sobie jakiegoś programu? Decyzja należy do ciebie, ja w każdym bądź razie brał bym kartę telewizyjną i Monitor 22 calowy…

To że masz zasilacz 500W to nie znaczy że tyle pobiera prądu tylko że ma taką zdolność do max obciążenia, ale i tak lepszym rozwiązaniem jest monitor z tunerem TV niż PC+karta TV dlatego że komputer nie musi być włączony żeby oglądać telewizję…

No to tak:

GF 9600GT ok. 100W

Procesor - chyba 115W

ramy - nie wiem

dysk - nie wiem

• 2 wentylatory.

Ile to razem może brać?

Ale i tak mniej edzie brał Monitor z tunerem.

EDIT:

Odchodząc trochę od tematu jak bym zamiast Z-2300 miał Z-5500 to kino domowe jak cza. :smiley:

EDIT:

A jest jakaś różnica w wejściach między TV analogową a cyfrową? Bo chyba jest, a chciałbym podpiąć cyfrową…

sam komputer pobiera ok 100W podczas normalniej pracy i ok 200W kiedy grasz, zależy to najbardziej od grafiki, wiem bo sprawdzałem u siebie miernikiem, przy 9800gt pobiera ok 230W

A jest jakaś różnica w wejściach między TV analogową a cyfrową? Bo chyba jest, a chciałbym podpiąć cyfrową…

Podacie mi jakieś monitory 22" + dobrą karte TV do 1000zł (razem).

do tego monitora co podałem wyżej podłączysz TV analogową i cyfrową- HDMI

A mój to jest ten sam model tylko, że pół cala mniejszy to też podepne nie? A masz do niego pilota?

mam pilota, do tego co podałeś też podłączysz bo ma dokładnie takie same złącza tylko różni się tym że jest bardziej panoramiczny 16:9, mój - 16:10

Aha, no to dzięki wielkie za odpowiedzi wszystkim. To biorę ten moniotr co sobie wybrałem i gites. Myślę, że będę zadowolony z niego. Już sobie wyobrażam GTA IV albo Crysis’a 2 bądź NFS PS na tym ekranie. :wink: Ekstra.

Pozdrawiam. :wink:

16:9 bardziej nadaje się do oglądania filmów w full HD, format 16:10 jest bardziej uniwersalny, dobry do pracy i do gier …

Tylko, czy z kolei tak duży monitor nie będzie za wielki do normalnej pracy na kompie ?

No jeżeli teraz mam 17" i mam rozdziałke 1280x1024 60Hz (monitor LG Flatron, ma jakieś 5-6 lat) i dobrze mi sie pracuje, czy cokolwiek na nim robi tylko już go strzela coś… lampa się już wypala bo miga, raz jest jasny raz ciemny… --_–

A co do tego co zamierzam kupić to czemu? 21,5" a rozdziałka 1920x1080 i chyba też przy 60 Hz, to nie powinno być źle. przekątna w cm to 53 cm. a będę od monitora siedzieć prawie 1m.

To może być :slight_smile: