Witam! Sześć lat posiadałem monitor CRT. Na rozdziałce 1024x768 kolory były bardzo wyraźiste, a ostrość perfekcyjna. Ojciec kupił mi na urodziny monitor LCD Medion md41079. No i tu już jest problem. Na rozdzielczości 1024x768 kolory są okropne. Kiedy włączyłem gre Hearts of Iron to normalnie sie podłamałem Grafika nigdy nie byla dla mnie ważna(Hearts of iron zbyt pięknej to nie ma :P) ale tak jak to jest rozmazane to jest porażka ;] Natomiast kiedy rozdzielczość zmieniam na 1280x1024 to kolory są jeszcze bardziej wyraźiste niż na CRT przy tej rozdziałce(ale tylko na pulpicie/IE czy cs’sie, bo w hearts of iron grafika jest jeszcze gorsza :P) Nie wiem co jest grane, ale rozdzielczość 1280x1024 jest dla mnie za duża więc mam pytanie do posiadaczy monitorów LCD. Czy jest jakiś sposób aby ten obraz wyostrzyć i czy wy też na rozdzielczości 1024x768 macie grafe że nie możecie na nią patrzeć. Kurde zastanawiam się czy nie zmienić se tego monitora spowrotem Pozdro i prosze o szybką odpowiedź ;]
Twój monitor ma zapewne rozdzielczość 1280x1024. Rozważ fakt, że monitor LCD do wyświetlenia niższych rozdzielczości niż jego “oficjalna” używa specjalnej techniki skalowania (z interpolacją), w której 1 piksel wyświetlanego obrazu może być wyświetlany wspólnie przez sąsiadujące piksele sprzętowe, bo na 1 piksel obrazu przypada więcej niż 1 piksel sprzętowy. W efekcie obraz będzie rozmazany.
Opcjonalne rozwiązanie to wyświetlanie obrazu bez tego przeskalowania - z wykorzystaniem tylko 1024 na 658 pikseli monitora (obraz będzie wtedy zmniejszony).
Jeśli Twój monitor w 1024x768 wygląda lepiej niż CRT, to może nie jest taki zły.
Właśnie moj monitor w 1024x768 wygląda gorzej niż w CRT, lepiej wygląda w 1280x1024
Jak to zrobić?
Ee, a skąd mam wiedzieć jaka jest nominalna
Do tego nie było sterownikow
Mam jeszcze jedno pytanie do was. Jaki monitor lepiej sprawoje sie w najnowszych grach? LCD czy CRT? Bo jeśli też CRT, to nie moge pojąć znacznie większej ceny monitora LCD jeżeli we wszystkim jest do niczego. Pozdrawiam
Twój LCD powinien wyswietlac obraz w rozdzielczości 1280x1024 wtedy obraz jest najwyższej jakości.
Możesz wyswietlac obraz w niższej rozdzielczośći 1024x768 ale zawsze na kazdym LCD ku wiąże sie to z pogorszeniem ostrości obrazu.
Mam dwie propozycje:
Skoro masz karte graficzna GF 9800GT to najpierw we właściwościach karty graficznej (albo z panelu sterowania albo na pulpicie prawym przyciskiem myszy Panel Sterowania NVIDIA) ustaw w opcjach Wyświetlanie - Zmień skalowanie monitora płaskiego - Uzyj skalowania NVIDIA i ZASTOSUJ.
Oo bardzo Ci dziękuje ^^ Pobiore te wersje 182.50 dla XP, ale dopiero po południo bo teraz pobiera mi się inny ważny plik ;] Później dam znać co z tego wyszło ;] Pozdrawiam
– Dodane 14.04.2009 (Wt) 13:02 –
Dalej nie mam tej opcji w wyswietlanie. Pobrałem najnowszą wersje i zainstalowałem wszystko co było w nowo utworzonym folderze. Dalej mam to samo, i nie ma tego zmień skalowanie monitora płaskiego… Prosze o inne rady^^