Witam. Mam problem z monitorem LCD Samsung Syncmaster 2023nw. Otóż nagle kolor czerwony stał się niemiłosiernie ostry. Na jego intensywnosc nie ma wplywu jasnosc i kontrast.
Co jest tego przyczyną?
Jak usunąć usterkę?
Ustawienia monitora przywróciłem do domyślnych i nic nie pomogło. Kolory są ustawione niby standardowo a jednak ten czerwony (i zolty chyba tez) jest strasznie mocny i razi oczy.
Próbowałem też tzw. twardego resetu.
Dodatkowe moje spostrzeżenia:
Wszystkie kolory są jakby zbyt jaskrawe.
Problem pojawia się chwilę po zalogowaniu. (sprawdzalem na przykladzie ikonki Firefoxa na pasku. Najpierw po zalogoaniu byla normalna a za chwile (moze 1-2 sek.) stala sie zbyt jaskrawa. )
Niedawno zmienialem sterowniki do karty graficznej ale wszystko było dobrze aż do dziś. Po prostu nagle kolory stały się fatalne;/
Spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym - czy w nim też są zbyt jaskrawe kolory?? Jeśli nie, to na pewno wina w sterownikach graficznych i ich ustawieniach.
Czy masz w sterownikach ustawioną głębię cyfrową koloru lub poziom Gammy?? A może dynamiczne poprawianie kontrastu??
wszedlem w panel sterowania nVidii i ustawilem poswiate cyforwa na nizszy poziom(okolo 50%), pomoglo. Jest dobrze.
Ale chwile(2 sekundy) po uruchomieniu systemu i zalogowaniu uzytkownika jaskrawosc zmienia sie z bardzo bladej na taką, jak poprawilem w panelu nVidii.