Monitor nie dostaje sygnału z komputera


(Piotr Kluzowicz) #1

Witam. Problem dotyczy wiekowego komputera z pracy i polega na tym, że gdy włączam normalnie komputer on uruchamia się ale na monitorze pojawia się napis "No signal input" i monitor się wyłącza. Komputer w między czasie działa normalnie (chyba). Restart nic nie daje. Pomaga wyłączenie i włączenie przełącznika z tyłu kompa na zasilaczu i następnie uruchomienie kompa. Wtedy wszystko jest OK. Karta graficzna to nVidia RIVA TNT2 M64. Co może być przyczyną?


(greh) #2

Sprawdź, czy wszystkie PIN-y we wtyczce są proste, lub nie połamane... :slight_smile:

I sprawdź zasilacz... :slight_smile:


(Prostreet374) #3

Sprawdź czy nie masz obluzowanego przewodu przy karcie graficznej.

jeśli nie to podociskaj


(Cheta) #4

tez cos takiego mam


(Piotr Kluzowicz) #5

Problem pojawił się niedawno, wcześniej nie występował a komputer nie był ruszany więc nie sądzę żeby kable mogły sie poluzować czy uszkodzić...


(Prostreet374) #6

Bardzo możliwe

a zwłaszcza że komp był wiekowy

-- Dodane 08.02.2009 (N) 12:28 --

Ale na wszelki wypadek sprawdź kable

-- Dodane 08.02.2009 (N) 12:30 --

nigdy mi się nic takiego nie stało więc za bardzo nie pomogę i według mnie prolem morze być w monitorze(nie wykrywa znaku od kart graficznej) albo w samej karcie(nie wysyła sygnału do monitora)


(Johny) #7

Problemem może być zabrudzony cooler karty graficznej,ta się przegrzewa i odmawia pracy,też coś takiego miałem


(Piotr Kluzowicz) #8

co jest bardzo możliwe? Że to zasilacz?


(Prostreet374) #9

tak


(Piotr Kluzowicz) #10

A nie myślicie, że to coś z kartą graficzną?


(greh) #11

Dla pewności sprawdź ją w innym kompie... Ale zważając że to TNT 2 to możesz jednak mieć problem :slight_smile:

-- Dodane 08.02.2009 (N) 12:53 --

Nie wiem czy to moze byc cooler karty ponieważ TNT 2 chyba miały sam radiator :stuck_out_tongue:


(Johny) #12

Może on być zabrudzony,albo reszta kompa jest zakurzona i ciepło z obudowy nie jest odprowadzane - czy jak włączasz komputer jest sygnał pyk,a nie pyyk,pyk,pyk - jeśli to,to jest błąd karty graficznej,jeśli inne przyczyny to karta może być uszkodzona i nawet zasilacz może mieć też zużyte elementy


(Toffik325) #13

Ja miałem kiedyś to samo na starym kompie bodajże miałem jeszcze MX2 albo FX5200 już i działo się to samo, ale wydaje mi się, że to było magnesowanie się monitora? Nie pamiętam, dokładnie, wyłączałęm wtedy listwe, i po 5 minutach włączałem z powrotem. Problem chyba sam ucichnął. Pobaw się może w menu monitora może jest taka opcja na rozmagnesowywanie itp?