Monitor nie wyświetla obrazu z podłączoną kartą graficzna

Kupiłem nowy zestaw komputerowy. Gdy podłącze kartę graficzną monitor nie pokazuje obrazu, ale z zintegrowaną komputer chodzi bez zarzutów. Mam podejrzenia, że może być to spowodowane zbyt słabą mocą, ponieważ karta nawet przy odpaleniu nie włącza wiatraków. Karta raczej na pewno jest działająca, bo logo ROG na karcie się normalnie świeci.
Dane techniczne:
-Zasilacz silentiumpc elementum 450W
-procesor intel core i3 8100
-karta graficzna asus gtx 1050ti strix
-8 GB RAM Ballistix 2400 Mhz
-płyta główna Asrock B360 pro 4

Tak z ciekawości… Zasilanie karty podłączone?

Zasilacz jest nadmiarowy dla tych podzespołów, musiałby być uszkodzony.

tak podłączone

Ale bez podłączonej karty graficznej zasilacz działa z zintegrowana grafika

Jak masz gdzie to sprawdź w innym kompie grafikę. Jak nie masz jak to wysyłaj wszystko na gwarancję bo zasilacz lub grafika nie halo albo jak efekt ten sam w innym kompie to grafika na gwarancję.

Sprawdzałem u kolegi i to samo. Tylko już sam nie wiem co się dzieje bo mam adapter dvi-vga. Bez tej złączki na wejściu VGA (na płycie głównej) komputer działa na integrze i działa ale gdy podłącze ze złączka do DVI też na płycie to już nie działa

Jaką dokładnie masz tą przejściówkę z DVI do VGA.
W grafice i pewnie na na płycie też masz złącza DVI-D które przesyłają tylko sygnał cyfrowy (a VGA to analogowy), więc taka prosta przejściówka nie zadziała, bo ona jest do złączy DVI-I które przesyłają sygnał zarówno cyfrowy, jak i analogowy. Tutaj sobie poczytaj o różnicach https://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

W sumie to jak ta przejściówka Ci weszła do złącza w grafice, tak ledwo się trzymała czy na siłę ją wepchnąłeś? Bo to złącze w grafice przecież nie ma po jednej stronie 4 otworów, a w przejściówce masz w tym miejscu najpewniej 4 piny.
Rozumiem że u kolegi też sprawdzałeś tylko przez tą przejściówkę.

Czy Twój monitor nie ma złącza cyfrowego jakiegoś? HDMI, DisplayPort albo DVI?

Nie wpychalem na siłę. Karta ma wejście dvi-d tak samo przejściówka. Monitor ma tylko wejście VGA

Sprawdziłbym kartę bez używania tej przejściówki, może masz telewizor z hdmi żeby wykorzystać go jako monitor, albo sprawdź u kogoś kto ma monitor z wejściem cyfrowym. Niestety takie przejściówki, a tak naprawdę konwertery sygnału nie zawsze są kompatybilne z każdym sprzętem.
W sumie nie wiem jak sprawdzałeś kartę u kolegi, czy z wykorzystaniem tej przejściówki czy nie.
A sprawdzałeś w biosie jak to wygląda, czy wykrywa tego GTX-a?

Sprawdziłem komputer na telewizorze
działa. W biosie było wcześniej wszytko dobrze ustawione. Da radę coś zrobić z tym czy trzeba kupić nowy monitor?

Kupiłbym konwerter z DisplayPort na VGA, te mają największą szansę na zadziałanie (nigdy się nie spotkałem żeby nie działały, w przeciwieństwie do tych z hdmi czy DVI).
Tylko nie najtańsze padło z allegro, tylko taką która ma jakąkolwiek firmę, która się pod produktem podpisuje np. unitek, gembird, delock itp.
W sumie jak nie zadziała to zwrócisz, ale wtedy pozostanie tylko zmiana monitora.

https://allegro.pl/adapter-displayport-vga-audio-power-delock-i7628635418.html
powinien zadziałać? A jakbym kupił kabel vga-displaport to tez powinno zadziałać?

Powinno, gwarancji 100% nie ma, co do kabla to w sumie to samo tylko że masz od razu całość, a nie 2 elementy czyli konwerter i kabel.