Monitor piszczy, wyłącza się

Witam
Ostatnio korzystałem z wysłużonego już Flatrona w2243s. Po jakimś czasie zaczął piszczeć, postawiłem na wiek cewek, i nie przeszkadzało mi to. Następnie piski się nasiliły i w pewnym momencie się wyłączył. Od tego czasu gdy go uruchamiam, pokazuje się logo i piszczy, gaśnie i piski ustają, znów się zapala z „sprawdź połączenie kabla itd.” i znów gaśnie. Kupiłem w międzyczasie nowy monitor, minęło trochę czasu od tego zdarzenia, ale w sumie wykorzystałbym tego jako drugi monitor. Nie daje go do serwisu bo uznaje że jak jest to jakaś drobna usterka nie dam 150zł. Chciałbym teraz to sam rozwiązać. I teraz pytanie, czy zmieniać wszystkie kondensatory/jakąś część a może cewki (skoro podejrzewam że to one piszczą)? Proszę o radę, bo szczerze mówiąc jestem w tym początkujący.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

Na podstawie opisu nikt ci nie powie co należałoby wymienić. Tu jest potrzebny multimetr i pomiary poszczególnych elementów.

Miałem to samo też w LG, piszczał rok, a w końcu zaczął się włączać i wyłączać. Znajomy mi naprawił, mówił że wymieniał coś tam w zasilaczu ale nie pamiętam już co to było. Ogólnie stwierdził, że użyte podzespoły to szmelc i w każdej chwili może się zepsuć coś innego, ale od czasu naprawy, jakieś 5 lat, monitor nadal działa.

Multimetr posiadam, w sumie pomierzyłbym pojemności, ale mam pytanie, czy kondensatory można mierzyć w układzie, czy trzeba wylutowywać?

Najczęściej przyczyną są padające kondensatory,zaczynają pęcznieć i elektrolit się wylewa.Widać to po tym,że ich główki nie są płaskie,tylko wybrzuszone.

Rozbierałem go i nie było tam nic spuchniętego. Z tego co wiem, chyba bardzo rzadko kondensator może stracić właściwości bez wylania. Spojrze dziś jeszcze raz, dzieki za odpowiedzi

Czuły mikrofon kierunkowy i audiogram. Tak można względnie łatwo namierzyć źródło hałasu, a przynajmniej bardzo przybliżony obszar jego występowania. Jeżeli jest to piszczenie to najczęściej źródłem jest pojedyncza lub większa ilość cewek.
Nie zmienia to faktu, że powodem restartów monitora może być uszkodzony inny element np. MOSFET.

Można, ale wyniki nie będą dokładne. Tu masz lekturę na temat pomiarów kondensatorów:
https://engineer.decorexpro.com/pl/elektrika/provodka/kak-proverit-kondensator-multimetrom.html

Niestety audiogramu nie mam. Myślę że to nie inny uszkodzony element, bo monitor zaczął piszcze, i w ciągu tego samego dnia przy nasileniu piszczenia wyłączył się.

Coś myślę że to kwesita tych cewek. Idą od gniazda zasilania. Może to jakiś transformator, no ale nie wiem.