Monitor się nie włącza brak zasilania

Witam posiadam monitor LG Flatron L1919S posiadam go już wiele lat i nigdy z nim problemu nie miałem, ostatnio zmieniłem listwę na jakąś kiedyś używaną i pewnego dnia były problemy z prądem w domu (pół fazy) i wyłączyłem listwę gdzie był podpięty monitor, potem już włączyć się nie chciał jakby nie ma zasilania, nie świeci się ta dioda. Próbowałem w innych gniazdkach, inne kable od zasilania i nic, zawiozłem monitor do serwisu i na moich oczach facet podłączył monitor który od razu zadziałał, ucieszyłem się zawiozłem do domu i rzeczywiście działa. Ostatnio były burze i znowu wyłączyłem listwę i znowu ten sam problem i nie wiem co mam zrobić, od czego to zależy? Bo on jakby się blokuje, ale co wtedy go odblokowało? Czy w czasie jazdy samochodem? W serwisie normalnie mi go podłączył i działał. Co mam zrobić teraz czy jest sens rozkręcać? Teraz jakby znowu zaczął działać to już nie będę go z listwy wyłączał i ogólnie to już mam inną listwę tylko jak go zmusić do działania.

uphate ,

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

Przepraszam ale nie pojmuje stwierdzenia “pół fazy” może o napięcie międzyfazowe (400V) Ci chodzi? Radzę Ci sprawdź w domu poprawność instalacji elektrycznej z naciskiem na zerowanie.

o pół fazy chodziło mi że np. żarówka się żażyła ale nie świeciła było minimalnie mało prądu ale bardziej problemem jest tutaj wyłączanie prądu na listwie gdyż po tym się tak dzieje

W najgorszym przypadku w serwisie za wymianę jakiegoś przepalonego tranzystorka wartego jeden i pół złotego, oskubią Cię minimalnie ze stówy i naopowiadają co to tam nie było do roboty… :—)

Nie wiem czy lubisz dłubać w takich sprzętach i masz o tym jakieś minimalne pojęcie, jeżeli tak to tu masz schemat tego monitora:

[http://monitor.espec.ws/files/lg_flatron_l1719s_l1919s_chassis_cl-82_sm__et__117.pdf](http://monitor.espec.ws/files/lg_flatron_l1719s_l1919s_chassis_cl-82_sm et 117.pdf)

Okej wielkie dzięki tylko zastanawiające jest to, że parę dni wcześniej monitor po wyłączeniu listwy też tak nie działał i zawiozłem do tego serwisu i na moich oczach facet tylko podłączył i zadziałał i potem normalnie działał aż do kolejnego wyłączenia listwy i tak przypuszczam że to wina była listwy. Tylko co wtedy się stało że zaczął działać? Przewiozłem samochodem, monitor leżał na siedzeniu było gorąco no nie wiem co mu wtedy pomogło czego teraz nie robię. . .

Dodane 14.08.2013 (Śr) 9:52

Problem rozwiązany, rozebrałem monitor i wymieniłem spuchnięty kondensator.