Monitor się wyłącza przy starcie systemu


(Patryk Hry) #1

Witam,

Moj sprzet:

-Plyta glowna:ASUS P5VD2-MX P5V-VM DH

-Intel® Core2 CPU 6300 @ 1.86GHz, 1.86GHz

-1GB RAM 2x512mb

-Zasilacz: TACENS RADIX IV 450W

-Monitor : Samsung SyncMaster 940N

-Karta graficzna: Geforce 6610 Xl(Stara) , ATI RADEON HD 6770/5770 1024MB 1GB (nowa)

Podczas uruchamiania komputera wylacza mi sie monitor (miga tylko lamka tak jakby byl w stanie spoczynku).. tzn. przed pokazaniem pulpitu (czasami nawet wczesniej) nie zawiesza sie, slychac nawet sygnal uruchomienia systemu, wszystko dziala oprocz- monitora. Na zintegrowanej karcie dziala bez zarzutów. Mysle, ze problem z karta graficzna mozna wykluczyć, gdyz specjalnie z tego powodu kupilem nowa i jest ten sam problem.Zasilacz kupiony 2lata temu. Czyscilem sloty karty graficznej, pamieci ram, probowalem nawet uruchomić z 1 koscia pamieci ram naprzemian i nic .Kondensatory na plycie glownej w porządku.

Co może być przyczyną? Prosze o pomoc


(Qba_) #2

Próbowałeś podłączać monitor przez inne złącze?


(Patryk Hry) #3

Mam tylko jedno złącze w tym monitorze.


(Kkoksu1100) #4

-a wtrybie awaryjnym -da się wejść do systemu...


(Patryk Hry) #5

zanim dojde do tej opcji to monitor sie juz zdąży już wyłączyć. Czasem tak jest ze w ogole sie monitor nie włączy a system sie normalnie uruchamia..


(Kkoksu1100) #6

-trzeba by drugi komputer,żeby osobno sprawdzić monitor,kartę....jak się nie da -to serwis.....,może być też gniazdo pcie na płycie głównej /...


(Patryk Hry) #7

odświezam..

Na razie wstrzymuje sie z serwisem.

karty graficzne i monitor sa sprawne. Ostatnio postanowilem podpiąc karte no i ... uruchomil sie normalnie komputer po zainstalowaniu sterownikow. Włączyłem fife 12 udało mi sie rozegrać jeden meczyk, a pozniej działał bez obciążenia tak gdzies 2godziny, wyłączyl sie ale udalo mi sie go uruchomic ponownie... a na drugi dzien moze podzialal dobrze z 15min (bez obciążenia) i znowu sie wyłaczył, ale co zauważyłem po otwarciu obudowy? ze wiatrak z procesora sie nie kręci i prawie przy każdej próbie ponownego uruchomienia ledwo ruszył i sie zaraz zatrzymal. Wiatrak z zasilacza caly czas sie kręci.

Czy te fakty, zmieniaja kolej rzeczy w tym temacie?

Dodam jeszcze, że temperatury byly w porządku przy obciążeniu karty graf.


(jasiekb) #8

Niesprawne cłodzenie, procesor może się przegrzewać i stąd wyłączenia komputera.

Spróbuj przeczyścić/naoliwić wentylatorek - tu masz opis:

http://majsterkowo.pl/jak-naprawic-glos ... mputerowy/

lub wymienić na nowy.


(Patryk Hry) #9

wystarczy tylko sam wiatrak wymienic?

i jaki to miałby być ewentuanlnie?


(jasiekb) #10

Opisujesz dwa problemy.

Proponuję najpierw na zintegrowanej karcie graficznej usunąć przyczynę wyłączania się komputera.

Nie wiem jakie masz chłodzenie, spróbuj delikatnie aby nie wyłamać plastikowych zaczepów zdjąć

wiatraczek z radiatora na procesorze. Nastepnie (wg. opisu w linku, który wcześniej podałem) dostaj się do ośki silnika i daj kropelkę oleju (nie musisz całego rozbierać), sprawdź czy wiatrak lekko sie obraca. Załóż z powrotem i jeżeli wiatrak sie będzie obracał a restarty komputera znikną można sie bedzie zająć kartą graficzną.

Może okazać się konieczne wymiana pasty termoprzewodzacej między procesorem a radiatorem (komputer chodził z niesprawnym chłodzeniem).

W razie wymiany na nowy wiatraczek musi być identyczny jaki jest obecnie, w przeciwnym wupadku wymiana całego chłodzenia - wiatrak z radiatorem.


(Patryk Hry) #11

od paru dni wiatrak na procesorze zatrzymuje sie nawet na zintegrowanej karcie, moze góra 20-30 min i zdycha.

--

wiatrak z intela d60188-001 , pod naklejką nie ma tam żadnej gumowej zatyczki.. chyba nierozbieralny...


(jasiekb) #12

Wydawało mi się, że czytałem twój powyższy post ale treść była inna.

  1. Nie używaj komputera do czasu naprawy chłodzenia procesora - możesz go uszkodzić a przy okazji jeszcze dodatkowo coś innego.

  2. Czy zdjąłeś wentylator z radiatora, czy tylko odkleiłeś nalepkę z wierzchu. Nie rozbierałem takiego wiatraczka ale dostęp do ośki może być od dołu (dostępny po jego zdjęciu).

  3. Ewentualnie rozważ zakup nowego lub używanego wentylatora lub chłodzenia. Nie wiem jakie ceny w twoim rejonie ale przkładowo:

http://optimeks-pclweb.systemb2b.com/Na ... indescr=0&

http://allegro.pl/titan-wentylator-z-ra ... 85676.html


(Patryk Hry) #13

Wydaje mi się to dziwne.. sam juz nie wiem o co chodzi... :shock: bo po sciągnięciu tego wiatraka i odkurzeniu radiatora (dużo kurzu było na nim)- nie wiem czy to ma jakiś związek- normalnie dziala znowu na zintegrowanej karcie, a zatrzymuje**(nie zawsze**, czyt.monitor sie wylacza-system sie uruchamia ) sie po podłączeniu karty graf i w głosnikach slychać dziwne trzeszczenie, tak jakby bylo jakies zwarcie albo nie wiem co...

  1. Zdjąłem wentylator z radiatora (j.w) , z tyłu też nie ma dostępu do ośki niestety :?

(jasiekb) #14

Rozumiem, ze problem z wentylatorkiem rozwiązany - teraz obraca się i nie zatrzymuje.

Ma związek, kurz na radiatorze utrudniał chłodzenie procesora i pewno tez blokował wentylator.

Co do drugiego problemu tj. dodatkowej karty graficznej na PCIE - proponuję sprawdzić ustawienia W BIOSie w zakładce

Primary Display Adapter

Allows you to select which graphics controller to use as the primary boot device (jest do wyboru: PCI, AGP, PCIE)


(Patryk Hry) #15

Tak, nie zatrzymuje sie na zintegrowanej. Tylko na dodatkowej (j.w)

Ustawione jest PCIE


(jasiekb) #16

Brak mi już pomysłów, może reset BIOSu ale nie wiem czy to coś pomoże.

Może któryś z innych użytkowników miał podobny problem i pomoże w jego rozwiązaniu.

Pozdrawiam