Monitor/telewizor podpięty przez HDMI do komputera - brak dźwięku

Hej,

Zakupiłem monitor/telewizor SAMSUNG LT27b300ew

Podłączyłem go kabelkiem HDMI-HDMI do stacjonara i obraz jest, wszystko pięknie, ale brak dźwięku.

*W panelu sterowania - dźwięk, nie widzę niczego poza ‘głośniki’ (nie ma tam nic z nazwa HDMI)

*oczywiscie wszelkie glosniki, sluchawki wszystko mam odlaczone od komputera

*w monitorze glosnosc na maksa.

*sterowniki zaktualizowałem

* w nvidii pokazuje mi w cyfrowych opcjach audio moj monitor, zaznaczam go do wlaczenia, ale dalej nic…

Czy ma ktoś pojęcie co może być nie tak?

Pozdrawiam

Win7?

Start>Panel Sterowania>Sprzęt i dźwięk>zarządzaj urządzeniami audio> i na podłączonym tv będzie tam taki telewizorek klikasz na niego prawym > ustaw jako domyślne urządzenie. Powinno działać.

Win7,

Nie widzę żadnego tv :slight_smile:

są tylko “głośniki” :confused:

a telewizor jest podłączony kablem hdmi-hdmi :confused:

Jeżeli jest to platforma Intela należy przy podłączonym  monitorze zaktualizować sterownik audio z Menedżera Urządzeń .

Masz sterowniki INTELA wypakowane Winrar-em do folderu ?

Urządzenie zgodne z High Definition Audio -> Aktualizuj sterownik i pokaż mu ten folder .

Intel przez HDMI przesyła tylko dźwięk stereo .

Well done, wciąż nie ma :confused:

Witam ,a jaka jest płyta główna oraz karta graficzna ?

bo w niektórych modelach kart graficznych ( w szczególności tych starszych , są również modele które w ogóle nie wspierają dźwięku przez hdmi )

aby korzystać z dźwięku poprzez hdmi  trzeba dodatkowo podpiąć kabelkiem z karty graficznej do płyty głównej pod gniazdo spdif output

kabelek ma zazwyczaj 2 lub 3 piny ,

powyższą radę pisze na podstawie własnej " autopsji " 

pozdrawiam .

płyta główna: http://www.asrock.com/mb/intel/g31m-s/

grafika: NVidia GeForce 9500 GT

Ta karta nie obsługuje dzwięku przez HDMI.Musisz monitor podłączyć osobnym kabelkiem do karty dźwiekowej.Miałem tą samą karte i też tak miałem.

W jaki sposób? jakim kabelkiem? :slight_smile:

Kabelkiem audio załączonym do monitora. Z tyłu monitora jest wejście PC/DVI AUDIO IN (kwadratowe niebieskie). http://maksimum.in.ua/upload/resized/733a4dbe43c85386a6d409e5f8bed074-element_photo_original.jpg

A swoją drogą to i tak głośniki w monitorze dają dźwięk jak telefon komórkowy. Nie wiem czy to warte zachodu…lepiej jechać na karcie dźwiekowej z wolnostojącymi głośnikami.

hej,

spróbowałem właśnie połączenie kabelkiem przez złącze PC/DVI AUDIO IN w monitorze z zielonym złączem w stacjonarze i dalej nic z tego.

Start>Panel Sterowania>Sprzęt i dźwięk>zarządzaj urządzeniami audio> i na podłączonym tv będzie tam taki telewizorek klikasz na niego prawym > ustaw jako domyślne urządzenie.

Nie mam tam telewizora :confused: właśnie w tym tkwi problem, nie wykrywa mi go

To co tam masz ? Głośniki,słuchawki,mikrofon i więcej nic ? Jeżeli masz podłączony przez HDMI-HDMI to spróbuj podłaczyć przez HDMI-DVI…może wtedy go wykryje.

Więcej pomysłów nie mam. Opisana powyżej opcja zadziałała u mnie. Też Samsung S27B550V.

Dokładnie tak, tylko to co wymieniłeś :confused:

Ja mogę tylko napisać jak robię to u siebie gdy do karty muzycznej nie były instalowane żadne sterowniki:

Windows XP

Hej tez mam ten sam problem i w moim przypadku to zależy od kabla.

Na jednym jest sam obraz a na drugim obraz i dzwięk 

Wejdź w menadżer urządzeń -> dźwięki, wideo, kontrolery -> twoje urządzenie (kliknij 2x) (zapewne będzie znak ostrzeżenia) -> Sterownik -> Cofnij sterownik

1 polubienie

Dokladnie, to jest rozwiązanie tego problemu.
Dla potomnych, jeśli nie działa wam dźwięk monitora przez HDMI, należy wejść w menadżer urządzeń, nastepnie kontolery dźwięku i kliknąć PPM urządzenie które będzie miało wykrzyknik, w moim przypadku był to żółty należy kliknąć właściwości, nastepnie zakładka sterownik i klikamy przywróć sterownik.

tagi dla potomnych

brak dźwięku HDMI
brak dźwięku HDMI w monitorze
brak dźwięku w komputerze kabel HDMI