Monitor, xbox, xbox series x

Zadałem już to pytanie, ale jestem za głupi i nic nie rozumiem więc zadam je prościej. Czy ten monitor będzie obsługiwał gry (oczywiście wiem, że tylko niektóre) w 120 kl/s na xboxie series x? Jeżeli nowy xbox obsługuje hdmi 2.1 a ten monitor 1.4 to powinienem użyć kabla 2.1 czy 1.4?

Sprawdziłem co napisali koledzy w temacie obok (potwierdza to moją skromną wiedzę). HDMI nie obsługuje 120 kl na sekundę. Jeśli xbox series x będzie miał złącze Displayport wtedy będzie możliwość grania w wysokim “klatkarzu”.
Sam by oglądać gry w skromnych 75FPS’ach musiałem przepiąć monitor-karta z HDMI na Displayport.

P.S. na serio chcesz grać na konsoli podłączonej do tak mikroskopijnego ekranu? Już PC’towcy powoli odchodzą od 24 cali, a co dopiero konsolowcy (gdzie tytuły “konstruowane” są pod duże wyświetlacze)

Czy jeżeli nie będzie display portu to czy przejściówka z hdmi na display port umożliwi granie w 120 kl/s?

Jeśli konsola nie poda sygnały DP to nie.

Odpiszę tak: masz kran z którego leci 20L na sekundę i podłączasz do niego wąż o bardzo grubym przekroju, który umożliwia przepływ 100L/s. Z jaką prędkością będziesz napełniał basen? 20 czy 100L/s?

Oczywiście, że 20!

Tu masz artykuł: Oto pierwszy monitor HDMI 2.1 gotowy na PS5 i Xbox Series X

Skoro ten jest pierwszy to (przynajmniej w teorii) wszystkie dostępne na rynku monitory nie obsłużą w wyżej wymienionych konsolach 144Hz.