Monitor, xbox

Trzy pytania.

1. Czy taki monior (tak wiem że jest “za dobry”) powinien być podłączony do xboxa one (standardowego) za pomocą HDMI czy lepiej przejściówki display port
  2. Czy jeżeli xbox series x będzie obsługiwał kilka gier w 120 kl/s to czy podłączenie go do tego monitora za pomocą hdmi wystarczy? Czy musi to być display port (ewentualnie przejściówka)?
  3. Jeżeli podłączenie xboxa sx za pomocą hdmi wystarczy (monitor ma hdmi 1.4, xsx ma hdmi 2.1) to powinienem użyć kabla 1.4 czy 2.1?
    Proszę o odpowiedź w takim samym formacie (konkretnie na te pytania). Wielkie dzięki bo ciężko znaleźć mi to w internecie.

Tu masz tabelki, które dokładnie opisują na co pozwala która wersja HDMI.

Czy taki monior (tak wiem że jest “za dobry”) powinien być podłączony do xboxa one (standardowego) za pomocą HDMI czy lepiej przejściówki display port

Przejściówka nic nie da, obie strony muszą wspierać DisplayPort.

“Złącze DisplayPort jest kompatybilne z HDMI i może przesyłać pojedyncze sygnały DVI i HDMI 1.2 / 1.4 / 2.0 za pomocą dołączonych pasywnych adapterów lub kabli adaptera. [193] [186] [193] Urządzenie źródłowe zawiera nadajnik dual-mode, który obsługuje zarówno sygnały LVDS dla DisplayPort, jak i sygnały TMDS dla DVI / HDMI.” Mam rozumieć że jednak przejściówka coś da?
A co do tabeli to widać w niej że hdmi 1.4 obsługuje 4k/60hz a czy obsługuje 1080/120 lub 144hz?

A co z pytaniem 1.? Mi się wydaje że w tym przypadku bez różnicy ale chyba lepiej hdmi bo drugie nie ma sensu