Witam! Poszukuję monitora ok 24" z rozdzielczością FullHD 1920x1080 i tunerem DVB-T. Czy da się coś fajnego znaleźć do 500zł?
Ewentualnie może być telewizor albo zestaw monitor+dekoder DVB-T.
Sam nie wiem co jest lepiej kupić. Ma być tanie i służyć do oglądania telewizji na działce. Potem będzie oddany do rodziców jako monitor do kompa.
Da się coś nowego w takiej kwocie? Jak patrzyłem to chyba lepsza konfiguracja to by był monior za 400zł + dekoderek za 60zł.
EDIT: Plusem oczywiście byłoby odtwarzanie z USB co w opcji z dekoderem bylyoby raczej niemożliwe
Z telewizorków 24" na myśl przychodzi mi jedynie manta - model 24LFN37L. Jest FullHD, 24", pobór mocy <35W. Na ceneo akurat ma opinię pozytywną, że idealny telewizorek na działkę, ale jak to z opiniami internetowymi w Manta jest to większość pewnie słyszała…
Cena w xcom, sferis i alto ta sama, 479 zł + darmowa dostawa.
Ale jeśli faktycznie ma być później traktowany jako monitor to dokupienie tunera jest dobrą opcją. Za 450 zł możesz dostać np. LG 24MB35PU-B repacka, z matową matrycą, IPS, z wbudowanymi głośnikami - niestety dźwięk nie jest najlepszy.
Głośniki to akurat nie problem. Można podłaczyć inne. Niestety ale wolałbym coś innego niż Mantę. Miałem kilka produktów tej firmy i więcej nic nie kupię. No chyba że dekoder…
Bardzo dobry, mały telewizorek z wysoką jakością obrazu to Sharp LC-24CHF4012E . Największym plusem telewizora jest zaskakująco dobre audio, w zasadzie nie musiałbyś wyposażać się w dodatkowe głośniki. Inna sprawa, że jeżeli docelowo ma on służyć jako monitor, to jednak raczej zaniechałbym w ogóle sięgania po telewizory z uwagi na to, że typ matrycy nie jest dobry do korzystania z bliskiej odległości. Nie musisz rezygnować z odtwarzania z USB ponieważ wiele dekoderów posiada tę funkcję.
Masz na myśli jakiś konkretny model? Chodzi ci o takie po 60-70zł? Odtwarzają one filmy z USB? Pewnie nawet jeśli to nie tak dobrze jak monitory z tunerem? Domyślam się że monitory obsługują wiecej kodeków niż takie osobne tunerki?
Odtwarzają, nawet dobrze sobie radzą. Ja akurat korzystam z WIWA, żadnych problemów z odtwarzaniem.
Np. taki model WIWA HD-158 obsługuje bardzo dużo formatów - TUTAJ SPECKA. Do tego ma możliwość nagrywania na programów, podłączania dysku zewnętrznego usb. Bardzo fajne urządzenie w niskiej cenie.
Audio w formacie: MP3, WMA, WAV, ACC, M4A, OGG, AC3, EAC3, DTS - przez zewnętrzny dekoder Wideo w formacie: AVI, Matroska (MKV), Xvid, MPEG-4, AVC/H.264, TS, TP, TPR, M2TS, MPEG, MP4, MOV, VOB, MPE, 3GP, ASF, Divx, FLV, WMV. Większość kodeków wideo jest obsługiwana aż do rozdzielczości 1080P. Napisy: Polskie napisy .TXT (wszystkie) SRT, SUB, ASS, SSA, SAM Foto w formacie: JPG, JPE, JPEG, BMP, PNG
Hmm to teraz sam nie wiem. Znalazłem ofertę na LG M2452D-PZ za 350zł. To warto brać czy może lepiej kupić jakiś monitor za 300zł i dokupić używany dekoder?
Chodziło mi dokładnie o urządzenia jak te wskazane przez Crusader87, ew. Skymaster STB N6. Warto też nadmienić, że niektóre modele telewizorów nie czytają plików ze wszystkich pendrive’ów, a jedynie dedykowanych.