Na Twoim miejscu wziąłbym dołożył do jednego większego około 24 cale monitora z rozdzielczością 4kHD (UHD). Ramkami bym się nie przejmował aż tak. Brak ramek może być nawet problematyczny w pracy. W ogóle pod względem ergonomii pracy monitor powinien mieć wyraźną ramkę odcinającą obraz od tła strony - takie rozwiązanie mniej męczy wzrok bo nie musisz się skupiać (podświadomie) na szukaniu krawędzi monitora, tylko masz wyraźnie zarysowany i odcięty obszar roboczy.
W przypadku łączenia monitorów to tutaj uważam, że żadne rozwiązanie nie jest dobre. Zarówno brak ramek jak i ramki są do bani w przypadku łączenia kilku monitorów. Sam nad tym ubolewam bo też planuję w ten sposób zwiększyć obszar roboczy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby chyba możliwość odczepiania ramek, w tedy wewnętrzne ramki można byłoby odczepić i zminimalizować przerwę pomiędzy dwoma ekranami. Do tego zachowując ramki wokół nich.
Czemu UHD? Bo masz z automatu przestrzeń roboczą o rozmiarach 4 monitorów FHD.
W sumie faktycznie te 21" trochę za małe by było. Wystarczyłoby, aby miał HDMI i DisplayPort, bo na razie moja karta ma tylko jedno HDMI (GTX1050TI). Szkoda tylko, że nie da się wybrać opcji bez głośników, bo mam swoje kolumny, to inne źródło dźwięku mi nie potrzebne, a zawsze cena ciut niższa by była
Fizyda
Jak dla mnie UHD na tą chwilę jest niepotrzebny, zwłaszcza, że jak miałbym już w coś zagrać, to moja grafika nie uciągnęła by takiej rozdzielczoście. Co do ramek, to się zgodzę, że idealnym wyjściem była by możliwość odpięcia ich z jednej ze stron. Te proponowane monitory przeze mnie też ich jakoś specjalnie małych nie mają, ale zawsze przy postawieniu dwóch takich obok byłby lepszy efekt niż z grubszymi ramkami. Aktualnie mam monitor 19", gdzie sztuznie powiększyłem jego rozdzielczość z 1366x768 na FHD i również mam większy obaszar roboczy lecz kosztem wielkości czcionek, ikonek itd. Wiem, że ten efekt byłby mniej zauważalny na większym monitorze, ale też dla mnie przynajmniej wygodniej jest mieć obok siebie drugi monitor i YT odpalonego na nim
FXJ
Ale to jest wada? Aktualnie mam monitor Samsung S19C150 i jest na pewno starszy od tych wymienionych wyżej. Mam zabudowane biurko od tyłu i do połowy boków, to nie miałbym gdzie sensownie umieścić wysięgnika.
Nie wiem czemu uważasz, że jest Ci niepotrzebne skoro potrzebujesz dwóch monitorów. Co do gier UHD ma ten plus, że jak ustawisz w grze rozdzielczość FHD, to wszystko się ładnie zeskaluje bo 1 piksel będzie odpowiadał 4 na matrycy UHD. Dzięki temu nic nie będzie tak nieostre.
Tutaj nie do końca mogę się zgodzić. Wielkość czcionki na monitorze, nie jest zależna od wielkości (przekątnej monitora) lecz od gęstości pikseli na matrycy - dpi. Natomiast wielkość ekranu - przekątna, powinna być dobierana zależnie od odległości monitora i użytkownika.
Nie wiem dlaczego, ale dla mnie wydaję się wygodniejsze mieć dwa monitory niż jeden z większą rozdzielczością, bo zawsze na drugim mogę mieć odpaloną przeglądarkę lub materiały do pracy np.: zdjęcia do modelu.
Wiem, że od Windows ma opcję rozmieszczania różnych okien po rogach lub krawędziach ekrany i to w sumie by nawet jakoś zdało egzamin.
Zastanowię się również nad kupnem tak jak piszesz monitora z UHD, jeśli nie znajdę jakieś porządnej oferty FHD.
Dwa monitory zawsze spoko, ale w czym problem mieć dwa UHD . UHD są bardziej przyszłościowe moim zdaniem. Poza tym tak jak sam zauważyłeś, możesz rozmieszczać okna do połowy ekranu. Ja tak w sumie robię na monitorze FHD, tylko że linia podziału bardziej jest 2/3 i 1/3. Okno główne mam większe, a podglądowe mniejsze, żeby się ciągle nie przełączać. Dużo zależy od tego w jaki sposób pracujesz i czym się zajmujesz.
Masz rację. No nic. Trzeba będzie poszukać jakiegoś UHD w cenie 500-600zł lub ciut większej, bo nie chcę też dawać za monitor koło 1000zł na raz. Tego monitora 24" FHD od AOC nie skreślam, bo zawsze też będzie można sztucznie zwiększyć mu rozdzielczość z FHD do UHD przez oprogramowanie NVidii, jeśli nie znajdę jakiegoś ciekawego monitora w UHD
Dosyć ciekawie wyglądają i nie mają głośników co jest dla mnie plusem Ale niestety widzę, że również DisplayPort nie mają.
Na prawdę jest taka różnica między tym AOC co dałem wyżej 23", a tym nowszym? W porównywarce pokazuję tylko, że czas reakcji jest mniejszy o 1ms
Pewnie też gdyby takie dwa obok siebie postawić, to nowszy by miał lepszą matrycę.
To sprawi, że wszystko na ekranie będzie nieczytelne i nieostre ponieważ UHD będzie skalowane do FHD bo 4 piksele będą musiały być wyświetlone na 1. To jest najgorsze co można zrobić, czyli ustawić inną niż natywna rozdzielczość, chyba, że skalować w górę przy zachowaniu stosunku pikseli 4:1.
Dziwie się, że jesteś w stanie i nie przeszkadza Ci obecna przeskalowana sztuczne rozdzielczość podczas projektowania grafiki, bo tracisz część pikseli i nie widzisz tak naprawdę grafiki poprawnie.
No to będzie trzeba najwyżej dłużej poczekać na monitor.
Takie skalowanie jakoś bardzo mi nie przeszkadza w tej chwili. Wiem, że nie jest to profesionalne, ale nie mówiłem, że zajmuję się grafiką profesjonalnie W moim przypadku robię modele do gier jak jakieś budynki czy maszyny i na razie większość jest zadowolona z nich
Nie krytykuję, zwracam tylko uwagę na fakt o którym mogłeś nie wiedzieć. Co do profesjonalizmu to kwestia podejścia, ja zawsze cokolwiek bym nie robił staram się robić profesjonalnie i zgodnie ze sztuką i dobrymi praktykami danej dziedziny. Dodatkowo zależy mi na tym, by za każdym razem zrobić to lepiej niż poprzednim razem .
Również staram się robić najdokładniej jak mogę, ale bez dobrych materiałów trzeba sporo rzeczy się domyślać lub improwizować
Przepraszam również za mój ton wypowiedzi, bo jak jestem zmęczony, to piszę czasami bez sensu