Cześć, spotkał mnie nietypowy problem(?). Otóż na sekundę czy dwie ekran zrobił się czarny. Podczas gdy to się stało miałem odpalony stream oraz grałem w mało wymagającą grę. Wcześniej jednak, jeśli to mogło mieć jakiś wpływ testowałem czy CoD Warzone bedzie działał (duże obciążenie komputera). Sytuacja ze zgaśnięciem się więcej nie powtórzyła (i mam nadzieje się nie powtórzy). Co może być przyczyną? Czy to coś poważnego?
Serio, myślisz, ze ktoś ci na to pytanie bo na jedną sekundę zgasł ci monitor i nigdy się to już nie powtórzyło? Może być tysiące możliwości od zawieszenia chwilowego sterownika po zanik sygnału w przewodzie HDMI lub DP po chwilowym zaniku napięcia z zasilacza itp itd.
Nie drąż. Będziesz się martwił się sytuacja będzie powtarzała.
Podaj jakie masz podzespoły. Może być to problem ze sterownikiem grafiki (zarówno Intel jak i AMD, NVIDIA nie przypominam sobie).
Pewnie racja. Miałem ostatnio problem z włamaniem na konto to chyba paranoja mi sie udziela.
Podam troche pozniejdziś, dla spokoju, moze cos wyniknie.
Spokojnie, obstawiam 90% że sterowniki graficzne przestały działać.
Jak temu zapobiec?
- Jeśli podkręcasz komputer, kartę graficzną, procesor. Powinieneś zmniejszyć % lub MHz, to oznaka że wartości podkręcania są zbyt wysokie.
- Komponenty (karta graficzna, lub inne) są mocno obciążone, zmniejsz ustawienia gry.
- ew. zasilacz może nie wyrabiać przy zwiększonym użyciu prądu przez wentylatory, i ogólnie wydajność.
Powiadomienie
- Gdy wywala sterowniki, najczęściej na chwilę jest czarny ekran. (Ok. 1-3 sekundy)
- W prawym dolnym rogu wyskakuje komunikat chwilowy, coś w stylu ,Sterownik został wyłączony, ale odzyzkał sprawność’’
Czyli nic groźnego? Dzięki:)