Witam chciałbym sprawdzić jaką temperaturę osiąga moja karta gf 9600 gt(asus) w czasie grania. Jakiego programu użyć do tego.
Program spoko tylko jak w nim monitorować temperaturę grafy? :?
Zakładka Hardware > Sensors
Jest jeszcze przyklejony temat jak sprawdzać temperatury:
Program MSI Afterburner wyswietla info o karci graficznej w czasie gry w tym temp. też .
Po instalacji dajesz Settings —> Monitoring —> i tam ustawiasz jakie informacje mają być wyświetlane podczas gry.
A da się tym programem podkręcić kartę?
tak ,polecam Rive tuner w takim razie,sorki za zmiane ale nie dopatrzyłem myślałem że masz Radka 9600.To nic nie ma problemu jak masz pytania co do OC tego 9600 GT pytaj śmiało.
Dzięki wszystko jasne temat do zamknięcia.
Tak zrobisz OC tym programem, zresztą zrobisz prawie wszystko co dotyczy karty graficznej. Polecam moim zdaniem lepszy niż riva tuner.
Pozdrawiam.
Ok podkręciłem kartę (delikatnie) temp w stresie to 65 stopni. Czy to dużo czy norma? Kartę sprawdzałem benchmarkiem Furmark.
o jak w furmarku tylko 65 stopni to mało,możesz kręcić spokojnie:).
A przy jakiej temp powinienem zrobić STOP!
– Dodane 13.05.2010 (Cz) 19:41 –
Teraz mam 70 stopni na razie kończę do puki ktoś nie powie że jest ok :?
Furmark to program który stresuje ekstremalnie ,w grach takich temperatur raczej nie będzie,70 stopni to tak dużo nie jest ,ludzie mają pod 85 stopni i się nie przejmują,ale uważam że możesz kręcić dalej ,jak temp nie przekroczy 75 stopni to jest będą zegary dobre i temperatura przyzwoita jak na stres w furmarku.
Dla czego po restarcie kompa ustawienia grafy wróciły do fabrycznych. nie da się tego jakoś zapisać ?
Jeśli w riva tuner to
najpierw klikasz
zastosuj, później save i
potem wystarczy tam
pewną opcje
zaznaczyć ,load at startup
obok przycisku save i zegary
po OC będą się ładować
odrazu przy starcie
systemu.
Dziwna sprawa w teście furmark wszystko ok ale jak grałem w bad company to mi się raz biały ekran zrobił. temp grafy max 66 stopni więc dla czego tak się stało. To przez oc?
Żal mi niektórych osób doradzających, oczywiście bez obrazy.
gural777 jak masz dawać takie rady, to lepiej nie dawaj żadnych.
Robiąc OC karty nie tylko patrzysz na temperatury :).
Jeśli pojawiają Ci się artefakty lub inne cuda na monitorze może przesadziłeś z taktowaniem pamięci,shaderów bądz core.
Przetestuj na innych grach czy nie ma podobnych objawów jak w BC. Może to był przypadek z tym białym ekranem.
Dzięki sprawdzę na cod4 i 5. Ale dziwne bo w furmark wszystko było super. Może problemy z grą on line. Sprawdzę jeszcze.
– Dodane 15.05.2010 (So) 1:35 –
dzisiaj grałem i nic się nie działo, temp grafy max 70 stopni.