Mam płytę PRIME X470-PRO i po odkręceniu radiatora ( na zdj.) zainstalowałem dystans, wpiąłem dysk w złącze i dokręciłem śrubką.
Dysk to samsung 980.
Płyta ma wbudowany radiator , po jego odkręceniu na wewnętrznej stronie znajduje się termopad, należy go umieścić na całym dysku, pociąć i umieścić tylko na kościach, lub nie umieszczać ?
Temperatury bez termopadu i radiatora oscylują w zakresach 35-43, dysk jest umiejscowiony pod kartą graficzną, obudowa jest dosyć przewiewna.
Gdzieś czytałem, że umieszczenie termopadu na całej powierzchni grozi zwarciem ??
Nie. Termopady elastyczne nie przewodzą prądu. Niegdyś stosowano też aluminiowe lub miedziane blaszki, one przewodziły. Niektóre pasty, te z zawartością metali, też mogą przewodzić. Ale te dostarczone z radiatorami, można swobodnie montować na całym dysku.
Właśnie ten termopad (koloru niebieskiego) jest plastyczny jak guma do żucia i dosyć kleisty.
W przypadku past jestem świadomy, że są takie , które prąd przewodzą lub nie ale co do termopadów nie wiedziałem
Jak jest z naklejką na dysku , czy można na niej kleić termopad?
Niektórzy zdejmują twierdząc, że podnosi temp.
Tak, że jak chcesz mieć gwarancje to ją zostaw. W ogóle tak naprawdę, to ten radiator nie jest potrzebny, dysk działać będzie bez tego też. Ale skoro jest, to daj termopad, radiator, nie przejmuj się naklejkami, to nie procesor i temperatura jest na tyle niska, że niema to większego znaczenia. Będzie parę stopni chłodniej Z RADIATOREM, lepiej się poczujesz. Kto wie, może wydłuży się czas eksploatacji i zmniejszy awaryjność.
Wiesz, dyski które ostro się grzeją, mają zwykle w komplecie jakiś rozpraszacz ciepła.