Montaż pc, problem z uruchamianiem


(Comandos21) #1

Reanimuję starą budę....

-Płyta Gigabyt m56s-s3

-Zasilacz 300W no name(na poprzedniej plycie dzialal stabilnie,była to płyta motherbord K8N) złącze 20pin

-DDR2 2gb 667mhz

-Procek Athlon x64 5200

-Grafika ATI 512mb bez zewnętrznego zasilania

-2szt dysków

WD IDE

SEAGATE SATA2

-Napęd na jednej taśmie z dyskiem

Po włączeniu startują. Dyski, wiatrak z grafy i procka, procek startuje na wyższych obrotach po chwili zwalnia i pracuje na ciut wolniejszych, piknięcie z biosa jest na OK ale nie reaguje karta graf.

Wcześniej pł. Gł. Pracowała na Phenomie X4 black edytion więc wykluczam bios(aktualizacja).

Nurtuje mnie jedno...

Zasilanie jest na płycie 20+4 +p4(procek)lecz zasilacz ma tylko złącza 20 i p4 do.procka.

Czy możliwe, że dlatego nie startuje grafika???


(JNJN) #2

A nie masz innej karty grafiki? może ta ma problem?

 

Część płyt uruchamiała się poprawnie na zasilaniu 20 pin, zamiast 24pin, ale to różnie bywa?


(Comandos21) #3

No wlasnie nie mam… dodam, że jak wepnę 1gb ramu więcej to uruchamia się ale nie daje sygnału z biosu i nie reaguje na przycisk start zeby wył.


(JNJN) #4

Na sprawdzenie powinien dać radę - wypnij wszystko co zbędne.

 

Sprawdź działanie na: zasilacz, płyta, karta grafiki, CPU i jeden moduł pamięci.


(Comandos21) #5

(JNJN) #6

Zasilacz potrzebujesz minimum: firmowy 300 W Fortron lub Delta, jak nie będziesz go rozbudowywał?

 

 

Różnie bywa.


(Comandos21) #7

Nie bd, może ramu dorzucę do max 5gb


(JNJN) #8

To firmowa 300 da radę.


(cmd.exe) #9

Nie kupuj zasilacza, przecież to moze być walnięta płyta albo grafa. Weź kompa i idź do serwisu. Powiedz, że chcesz wypróbować inny zasilacz. Jak ruszy, to weźmiesz. a jak nie, to nie. My nie robimy z tym problemów. W wielu innych miejscach też możesz trafić na normalnych ludzi. :wink: A tak wtopisz kasę w jakiś zasilacz, który i tak okaże się zbędny.