Montowanie dysku maszyny wirtualnej (vmdk)

W jaki sposób podmontować dysk maszyny wirtualnej (vmdk) pod Linuksem żeby odzyskać dane?

https://pubs.vmware.com/vsphere-50/index.jsp?topic=%2Fcom.vmware.vddk.utils.doc_50%2Fdiskutils_mount.4.4.html

Jest jakaś inna metoda którą można zastosować pod Debianem? Korzystam Vbox, vmware nawet nie ma w repo.

edit.
Dobra, ominę ten problem podmontowując do maszyny jakiś obraz Linuksa i skopiuję co trzeba (mam nadzieję).

VBox nie widzi dysku? Możesz vmdk konwertować do qcow2 i odpalić pod KVM.

Vbox widzi dysk, ale przez chwilę byłem pewien że nie zbootuje z niego systemu i nie widziałem jak się do niego dostać (panika na maksa bo mam tam bardzo ważną bazę danych :wink: Już sprawę po części rozwiązałem identyfikując błąd na poziomie Windowsa (pytanie o to w innym temacie), ale na przyszłość przydałaby mi się wiedza, jak do obrazu vboxa można się dostać.

Skopiuj pliki bazy danych (cold backup). Zawsze będziesz mógł z nich przywrócić bazę, gdyby zaszła potrzeba stawiania systemu na nowo.

Czasami postawienie Windows i usług zajmuje mniej czasu, niż naprawianie błędów systemu i przynajmniej masz pewność, że jest to zrobione na świeżo i po Twojemu.

Może 7-zip da radę otworzyć/rozpakować “dysk wirtualny”.

Doceniam zaangażowanie :smiley: ale wątpię :smiley:

Człowieku małej wiary!

Ewentualnie obraz dysku (.img) można zamontować w programie: Furius ISO Mount tyle że wtedy potrzebne będzie podanie hasła root-a:

zrzut%20ekranu5

Pomijając wszystko takie rozwiązanie ma jedną zasadniczą wadę, a mianowicie na obraz dysku (plik .img) potrzeba na partycji tyle wolnego miejsca ile było ustawione w dysku maszyny wirtualnej więc jeśli ktoś tworząc nowy dysk wirtualny poda jego wielkość 100 GB to po rozpakowaniu plików .vmdk powstałe pliki .img będą zajmowały też 100 GB nawet pomimo tego że na wirtualnych partycjach było mało danych!

Więc możliwe że instalacja VMware Player może okazać się łatwiejszym rozwiązaniem.

2 polubienia