Jak w temacie: jak mogę zamontować obraz płyty *iso w Kubuntu 21.10 z graficznym UI? Pod Ubuntu z GNOME wystarczyło kliknąć opcję w menu kontekstowym, a tu nie mam takiej opcji. Jakiś pakiet doinstalować? Domyślnie otwiera się w Ark’u do archiwów.
Zanim tak było w Mint, instalowało się Furious ISO Mount, strzelam że może zadziała z Dolphinem.
Możesz ewentualnie edytować to menu kontekstowe i montować/demontować via kpartx, który od dawna jest preinstalowany w popularnych dystrybucjach.
U mnie w KDE robi się to poprzez ppm->podepnij/odepnij ISO
No czytałem o tym, ale u mnie nie ma takiej opcji. Plik ISO przechowywany na dysku HDD USB sformatowanym w NTFS. Jest to zgrana płyta (oryginalna oczywiście) z instalką pewnej gry. Chciałem pobawić się Wine i sprawdzić, czy da sobie radę z Need For Speed Most Wanted 2005 i innymi częściami, które mam.
Carbon;
Most Wanted 2012;
Underground 1 i 2;
NFS II SE z 1997 roku;
Undercover.
Poza tym, może starsze gry, które normalnie na Win11 nie działają:
- Get Medieval;
- NFS II SE właśnie;
- Kapitan Pazur <3
- …i kilka innych.
może trzeba doinstalować dolphin-plugins
Tak!
Zainstalowałem to w ten sposób:
sudo apt install dolphin-plugins
…i bingo, działa! Tylko teraz pliki otwierają mi się po jednokliku, a ja wolałbym dwuklik.
Zobaczcie to:
Nie wiem co się mogło stać. Ustawienia dwukliku w KDE są w Ustawieniach Systemowych (Zachowanie przestrzeni pracy → Zachowanie ogólne).
A X11 vs. Wayland mają coś do rzeczy? Na ekranie logowania wybrałem Wayland.
Tak, wylogowałem użytkownika, przełączyłem sesję na X11 i jest dwuklik. Tak w ogóle to co lepsze: serwer X11, czy Wayland?
Wayland jest nowszy i przyszłościowy.
Sprawdziłem kilka gier i tak:
- NFS Most Wanted 2005 dział ;
- Need For Speed Carbon działa
- Need For Speed Undercover działa, choć trzeba pomęczyć się z ustawieniami detali, bo się zawiesza;
- Need For Speed Underground 2 działa
- GTA San Andreas dzuała
- ESR działa
Ciekawe, czy taki CS GO czy LOL lub Apex Legends by ruszył…
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.