Mam Linux Mint 19.3 x64 Mate na PC/Laptopie. Często, ale nie zawsze zdarza się że karta SD montuje się w trybie tylko do odczytu. Nie może tego ruszyć nawet root. Aparat na obu kartach SD nie wyrzuca żadnych błędów zapisu, problem występuje tylko na Linuksie, teraz odkryłem że błąd objawia także na dyskach HDD.
Z czym tu może być problem że czasem te nośniki montują się wyłącznie do odczytu? Montowanie automatyczne przez środowisko Mate.
Może być uszkodzony system plików lub urządzenie. Jednak piszesz, że to się dzieje tylko na Linuksie. Może coś robiłeś (lub ktoś inny) z udev?
Często poprostu pomaga restart systemu. Uszkodzenie systemu plików powodowało by problemy na innych konfiguracjach: odpalony windows z tego hdd czy brak zapisu zdjęć na aparacie.
W moim systemie dyski i pendrive montowane są do katalogu:
/run/media/gom1
Zmieniłem właściciela tego katalogu na siebie (wcześniej należał do roota) i od tego czasu nie mam problemów z montowaniem napędów “tylko do odczytu”. A przez zmianą faktycznie zdarzało się tak jak u Ciebie.
ale sudo i su nie mogą tego ruszyć też. Montuja się normalnie w /media
Wpisz w terminal:
dmesg -wH
i podłącz tą kartę lub HDD. Pokaż, co się pojawiło po zamontowaniu i powiedzmy próbie utworzenia nowego pliku.
Pokaż też wynik:
mount -v | grep /media
(żeby zobaczyć z jakimi opcjami jest montowane)
Możesz też podać wynik polecenia:
udevadm monitor
(analogicznie jak w pierwszym przypadku zanim podłączysz urządzenie wpisz i po podłączeniu i zamontowaniu podaj, co się pojawiło)
Pierwsze i ostatnie polecenie jest w trybie monitorowania, aby przerwać naciśnij Ctrl+C
Przychodzi mi do głowy fastboot, ale pewnie nie zastosowałeś NTFS. Zresztą, to nie wiem do końca, jak działa i czy mechanizm też może zablokować nośniki wymienne.