Morele. Wpadek ciąg dalszy

https://www.wykop.pl/link/4800917/kolejna-wpadka-morele-czy-ten-sklep-upada/

Kolejny kamyczek do ogródka, że zamówienia przez internet należy składać na randomowe dane.

Statystycznie X-KOM i każdy inny sklep ma podobne wpadki, zakładając, że robią wyniki, nikt 10 razy nie sprawdza czy dobry papier włożyli, pewnie jakieś stażysta lub inny narybek :wink: Jasne powinni przeprosić etc, temat na newsa by był gdyby wysłali używany dysk z serwerowni z bazą danych, w tym i kart płatniczych. Ja przez 5 lat dostawałem korespondencję bankową baby z oficyny i nie wrzucałem na wykop, raz odniosłem jej zwróciłem uwagę na problem, drugi napisałem na pocztę żeby listonosz nauczył się odróżniać front od oficyny, a po trzecim zacząłem drzeć i wywalać. :wink:

To nie błąd - to ekhmmm future :slight_smile:
… albo komuś w ramach RODO pomyliła się anonimizacja danych z randomizacją …

Statystycznie to ja powinienem zarabiać dwa razy więcej itp, itd.

Kolejna wpadka z danymi osobowymi, mała czy duża odbije się na firmie bo wszyscy im patrzą na ręce. A w związku z atakiem podobno miała toczyć się sprawa za naruszenie RODO.

Jednak nie przesadzajmy. To tylko pomyłka z załącznikiem a rozrzucanie tego wszędzie, gdzie się da, to nie jest dobry pomysł. Ponad 2 mln użytkowników i ich dane to poważny problem, jedna błędna wysłana faktura to po prostu zwyczajna pomyłka, których pełno w każdej firmie czy nawet takim banku. Rozdmuchany problem na fali szkalowania Morele (słusznego, choć nie w tym wypadku).

Jednak o czym ja mówię, DP podchwyci temat i naskrobie parę akapitów, nawet jak problem nie jest niczym godnym pochylenia się.

Wątpię ze DP napisze. Morele miało wpadkę i teraz sępy nad nimi krążą, ale na taka padlinę jak tu opisana to oni nie pójdą :smiley:

Google mi sugeruje te linki to się dzielę. Nie żebym coś miał do morele. Sam ostatnio kupiłem komputer.

https://www.wykop.pl/link/4813157/morele-wysyla-paczke-bez-towaru-i-nie-umie-wyjasnic-sprawy/

ja bym raczej powiedział, że na wysyłce jakieś mużyk zapierniczył, opakowanie było rozerwane, to będzie twierdził, ze wypadło, a słuchawki na tyle małoe, że na monitoringu ciężko zobaczyć i wynieść łatwo :wink:

Ja to bym powiedział że ktoś zwracał outlet ale zwrócił samo pudełko które o ile zostało w ogóle przepakowane i wysłane dalej.