Most WiFi 375m z przeszkodami

Potrzebuję udostępnić Internet z domu do garażu, który znajduje się 375 metrów dalej w linii prostej. Mieszkanie jest na 5 piętrze, jednak niestety na drodze do garażu jest kilka bloków 10-piętrowych także nie ma bezpośredniej widoczności. Bloki jednak są kwadratowe i po skosie, także czy jest szansa że sygnał poodbija się od nich i da radę zestawić połączenie? Myślałem o użyciu 2 x TL-WA7210N (AP i klient). Jest szansa na zestawienie połączenia? TP-LINK chwali się >5km zasięgu, więc może wliczając bloki te 400m z odbiciami uda się?
W ogóle idealnie byłoby gdyby tylko w domu wymagany był AP z mocną anteną, gdyż w garażu mam tylko 1 urządzenie WiFi, więc przy konfiguracji 2xTL-WA7210N, konieczny będzie jeszcze chyba router, który zrobi lokalną sieć.

Jeśli nie ma widoczności, to zapomnij. Jak chcesz zestawić połączenie skoro urządzenia się nie widzą?

Przecież napisałem jak - odbicia

Przy jednym odbiciu może by to jakoś funkcjonowało, ale kilka - zapomnij. Nie mówiąc o ogromnym zaszumieniu na 2.4 GHz przy takiej ilości bloków.
Już lepiej zainwestować w jakiś dostęp LTE.

Ciężko powiedzieć ile odbić, na oko 1 lub 2.
Wiem, chwilowo mam tam telefon z kartą, chociaż nie mam zewnętrznego IP przez to odpada to na dłuższą metę. Może rozejrzę się za jakimiś opcjami innymi ale taki most wifi byłby bezkosztowy w kolejnych miesiącach a LTE z zewnętrznym IP za darmo nie będzie :wink: Dodam że mam tam monitoring z zapisem do chmury więc spoooro danych.

@adiksw, @roobal, A Pocket Radio (względnie ARPS, co prawda troszkę co innego ale jeśli dobrze zrozumiałem, to też umożliwia w ramach dodatkowych “ramek” przesyłanie właśnie internetu)? Pocket na allegro. Może coś w ten “deseń” się uda zrobić?

Fakt, tutaj pewnie trzeba będzie na elektrodzie poprosić o pomoc przy doborze sprzętu i skonfigurowania go, nie mniej może się uda?

Nie czaruj tutaj jakimś starociem, nie ma to żadnego sensu we współczesnych czasach :poop:

@adiksw Nie potrzeba tutaj publicznego IP, równie dobrze możesz zastawić połączenie VPN i będzie to dobrze funkcjonowało. Oferty internetu mobilnego także są całkiem przystępne cenowo.
Nju ma dosyć ciekawą ofertę na internet mobilny, za 29 zł dostajesz 40 GB/miesiąc, potem lejek 1/1Mbps, spokojnie wystarczy to do monitoringu.
https://www.njumobile.pl/oferta/internet-mobilny

@MatX1 rzeczywiście zupełnie zapomniałem o VPN! Ty to masz głowę :wink: W sumie dużo to ułatwia, wystarczy dobry pakiet. Co prawda WiFi byłoby lepszym rozwiązaniem ale skoro brak widoczności może pokrzyżować plany to chyba nie ma co próbować inwestować w te urządzonka.

1 polubienie